Zo moeten overheidsinstellingen bij een ict-aanbesteding verplicht de optie open-sourcesoftware serieus laten meenemen. De aangescherpte regels verplichten de organisaties ook om te gaan werken met open standaarden.

"We gaan werken volgens comply or explain why", zegt Bauke Koelstra, medewerker van het programma OSOSS tegenover Webwereld. "Je moet wel een heel goed verhaal hebben wil je daar onderuit komen."

Met de stap wil de regering zeker stellen dat gegevens gedurende langere tijd toegankelijk zijn. Voorstanders wijzen er al langer op dat het eenvoudiger is een tekst van dode zeerollen te lezen dan informatie uit een WP 4.2- of Word 2.0-bestand te halen. Volgens OSOSS kan dat nu beter worden.

Miljoenennota

Koelstra bevestigt het verhaal dat Webwereld heeft vernomen dat het onderwerp open standaarden en open-source genoemd worden in de Miljoenennota. Koelstra wijst er tevens op dat het onderwerp onder de 'innovatiepijler' valt.

"Als je aan de slag gaat met open-source en ook mee ontwikkelt dan is dat goed voor innovatie en voor de markt, blijkt uit onderzoek", weet hij. Hij benadrukt dat het niet zo is dat alles verplicht open-sourcesoftware wordt, maar dat het vooral nu een eerlijke kans krijgt naast traditionele leveranciers.

Gemeenten

Maandag presenteerde OSOSS het boekje 'Open Gemeenten' aan staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Het werk, dat als drukwerk bestaat en dat is te downloaden, beschrijft een onderzoek waarbij de OSOSS zelf gemeenten is gaan bezoeken. De 30 best practices moeten andere gemeenten en overheden stimuleren zelf ook over open-sourcesoftware bij aanbestedingen na te denken.