Dit meldt de Telegraaf, op basis van een onderzoek van Tweede Kamerleden Anja Timmer en Martijn van Dam van de PvdA, die vrijdag hun bevindingen presenteren. Volgens het rapport had de overheid bovendien nog eens honderden miljoenen kunnen besparen als ze ict voortvarender hadden toegepast.

De geldverspilling is het gevolg van een investering in ict-projecten die nooit naar behoren zijn uitgevoerd, vaak doordat overheidsdiensten zelf ict-toepassingen dwarsbomen. Het salarisadministratiesysteem voor de overheid, Pay Direkt, is volgens Martijn van Dam een voorbeeld van een ict-project dat nooit van de grond kwam, omdat sommige departementen weigerden mee te werken. "Dan denk ik, ze zullen het nu wel opgedoekt hebben, maar die club bestaat nog. Die komt nog gewoon bij elkaar", aldus Van Dam tegenover de Telegraaf.

Van Dam en Timmer zijn de afgelopen vier maanden nagegaan wat er terecht is gekomen van ict-projecten waarin de laatste jaren veel belastinggeld is gestoken. Het PvdA-duo ontdekte diverse projecten waarvan de doelstellingen herhaaldelijk niet zijn gehaald, maar die onder andere namen blijven voortbestaan.

Op basis van eigen berekeningen schatten Timmer en Van Dam dat de schade door projecten waar nooit iets uit gekomen is, honderden miljoenen euro's bedraagt.