Voor geen enkele van de bijna 45.000 domeinnamen die NameSpace heeft geregistreerd, is de rekening betaald. Per domein is het bedrijf 15 gulden administratiekosten en 10 gulden kosten voor de eerste zes maanden van het domeinbezit verschuldigd.

Dat bleek dinsdag op de halfjaarlijkse bijeenkomst voor deelnemers van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Dit zijn voornamelijk internetaanbieders en hostingproviders.

Vertegenwoordigers van het officiële Nederlandse orgaan dat domeinregistraties bijhoudt, zeiden de druk op NameSpace flink te hebben opgevoerd. Het bedrijf moet snel over de brug komen, anders mag het geen .nl-namen meer registreren. Over het afpakken van de geregistreerde namen wordt nog niet gedacht.

Als NameSpace niet betaalt, betekent dat een flinke klap voor SIDN. Dinsdag werd bekendgemaakt dat de stichting schat vorig jaar een winst te hebben geboekt van 1,3 miljoen gulden.

Volgens NameSpace-directeur Gijs Graafland is het geld onderweg. "We hebben twee weken geleden een cheque van onze Amerikaanse financier naar de bank gestuurd. Die cheque is alleen nog niet geklaard", aldus Graafland. Het zou om een cheque van 2,5 miljoen euro gaan. Dat geld is volgens Graafland geleend tegen 15 procent rente. Wie de geldschieter is wil de NameSpace-directeur niet zeggen.

Ondertussen gaat NameSpace vrolijk door met het registreren van domeinnamen. Het bedrijf beschikt al over 13 procent van alle .nl-domeinen. "We hebben contact gehad met de SIDN", zegt Graafland. "Zij zeggen uiteraard dat we als de sodemieter moeten betalen. Het geld komt eraan."

NameSpace is veel in het nieuws. Het bedrijf wordt beschuldigd van grootschalige domeinkaping. Vrijdag dient een zaak van ongeveer 160 Nederlandse bedrijven en rechthebbenden - waaronder Ahold, KLM, Unilever en ongeveer het hele Nederlandse elftal - tegen NameSpace. De inzet: enkele honderden domeinnamen als Always.nl, Audi-a6.nl en edgardavids.nl.Eerdere relevante berichten:

Uitstel in megazaak om domeinnamen van NameSpace (07 juni 2000)

Recalcitrant Name Space weigert vonnis te volgen (16 mei 2000) Domeinboer registreert Hitler.nl 'uit hygiënisch oogpunt' (26 april 2000)