Dat gemiddelde 'verlies' van twee miljoen dollar geldt alleen al voor de 'gewone' medewerkers met een aandelenpakket, die ze vaak als extra bonus verkregen bij de werving van het schaarse en dus zeer gewilde talent in de Silicon Valley.

De waardedaling van de pakketten van de topmanagers zijn veel groter, tot aan 700 miljoen dollar bij COO Sheryl Sandberg. Het totale verlies van de aandelenpakketten bij de werknemers van Facebook is 7,2 miljard dollar, heeft de Wall Street Journal uitgerekend. Overigens heeft topman en bedenker Mark Zuckerberg alleen al meer kunnen afschrijven dan zijn gehele personeel, namelijk 10,5 miljard dollar.

Werknemers raken gedemoraliseerd

De medewerkers bij Facebook zijn overigens nog niet berooid; de aandelen hebben gemiddeld per persoon nog een waarde van 2,5 miljoen dollar. Volgens Mashable is dat dus niet het probleem, maar zit de crux eerder in het effect van de grote koersdaling op het moraal en als gevolg ervan het kunnen vasthouden van talent.

Eind van deze maand verloopt de restrictieperiode waarin de werknemers na de beursgang de aandelen niet mochten verkopen. Veel medewerkers hadden gehoopt op een enorm lucratief cashmoment, maar dat valt dus tegen.

Volgens Mashable houdt Zuckerberg en zijn managementteam bijeenkomsten om de werkmoraal erin te houden en de ontstane bezorgdheid over de aandelenkoers te temperen. Daarbij komt nog dat analisten er maar op blijven hameren dat de aandelen sowieso al te duur waren geprijsd en dat die nooit meer terugkomen op het niveau van de beursintroductie.