Die voorspelling is afkomstig van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner Group.

Dit jaar gaat al ruim 29 procent van het geld dat ondernemingen wereldwijd opzij zetten voor hun computerbehoeften op aan oplossingen voor het millennium-probleem, aldus topman Manny Fernandez. Dat percentage zal volgend jaar stijgen naar 44 procent, zo luidt de prognose.

In totaal wordt er in 1999 600 miljard dollar uitgetrokken om ervoor te zorgen dat computersystemen de overgang naar de 21ste eeuw zonder kleerscheuren maken.

De sombere voorspellingen van de Gartner Group zijn gebaseerd op een onderzoek onder 15.000 kleine, middelgrote en grote bedrijven in 87 landen. Gemiddeld besteden deze ondernemingen tussen de 5 en 8 procent van hun totale begroting aan hun automatisering.

De kosten die de 2000-bug met zich meebrengt hebben grote gevolgen voor de leveranciers van nieuwe software en hardware: veel bedrijven stellen de aanschaf van nieuwe systemen uit. Gisteren maakte het Nederlandse softwarehuis Baan bekend dat het mede door de millenniumbug in het afgelopen kwartaal 50 tot 60 miljoen gulden verlies heeft geleden. Baan legt zich toe op specialistische software waarmee grote ondernemingen hun productie, boekhouding en logistiek automatiseren en integreren.