Een rondgang langs een aantal Nederlandse vacaturesites leert dat de traffic sterk is toegenomen de afgelopen maanden. Bij Monsterboard is het aantal bezoeken met 11 procent gestegen tussen november 2008 en januari 2009. In dezelfde periode zag de site het aantal pageviews toenemen met 42 procent, tot ruim 16 miljoen in totaal.

Latente zoekers

Megajobs.nl constateert ook een toename van traffic. Ernst Snijder van Megajobs vertelt dat de statistieken in het vierde kwartaal van 2008 een vlucht hebben genomen. "Vergeleken met het derde kwartaal van 2008 zien we 18 procent meer bezoeken en een toename van een kleine 15 procent aan ingestuurde cv's".

De grootste groei zit 'm volgens Snijder in de groep "latente zoekers", mensen die zich hun cv niet op de site willen, maar wel ingeschreven staan voor de vacaturemails van Megajobs. Daarvan zag Megajobs.nl in stijging van 33 procent in het vierde kwartaal. “Daaruit zie je de onzekerheid op de arbeidsmarkt, mensen zijn zich aan het oriënteren.”

Ook in de VS

Marktmonitor Nielsen ziet deze trend ook in de Verenigde Staten. De bezoekcijfers van de grootste vacaturesites zijn enorm gestegen. Tussen januari 2008 en januari 2009 is het aantal unieke bezoekers op die sites met 20 procent toegenomen. comScore maakt het nog bonter. Die marktmeter constateert een groei van 42 procent tussen december en januari. Hoewel daarbij wel rekening gehouden moet worden met de altijd internetluwe decembermaand.

Monsterboard index

Terwijl de traffic op vacaturesites toeneemt, neemt het aantal aangeboden vacatures juist af. Meer mensen kijken dus naar minder vacatures. Bij Megajobs is het aantal vacatures gedaald naar 73.000, vergeleken met 100.000 in september.

Dat beeld zie je ook terug in maandelijkse barometer Monster Employment Index van Monsterboard. De index staat voor januari 2009 op 123, het laagste punt sinds 2003. In het voorjaar van 2008 stond de meter nog op 210.

In de IT-sector staat de Monsterboard index op 113, een kleine 40 punten lager dan in juni 2008.

Update:

Ook bij NationaleVacaturebank.nl zien ze een enorme stijging in de webstatistieken. In kwartaal 4 van 2008 zag de site 10 procent meer bezoekers dan in hetzelfde kwartaal in 2007. Volgens NationaleVacaturebank.nl laat dat zien dat meer mensen zijn begonnen met het zich oriënteren op de arbeidsmarkt.

Dat is ook goed terug te zien in het aantal ingevulde cv's. In vergelijking met 2007 zijn er in 2008 in de maanden oktober, november en december 37 procent meer CV’s geplaatst, schrijft een woorvoerder van NationaleVacaturebank.nl.