Ontwikkelaars hebben na de eigen Linux-distro Raspbian Wheezy nu ook Firefox OS succesvol op de Raspberry Pi laten draaien. Een werknemer van Nokia, Oleg Romashin, heeft een vroege versie van het mobiele OS - dat pas gepland staat voor 2013 - aangepast voor de open source minicomputer, zo valt te lezen bij The Register.

'Fascinerende ontwikkeling'

Het team achter de Raspberry Pi is verheugd dat ontwikkelaars al zo ver zijn met het porten van een open source OS naar de mini-pc. “Oleg Romashin is nu al ver gekomen. Fascinerend om te zien hoe dit zich ontwikkelt", schrijven zij op hun eigen blog. Daarop wordt ook een verwijzing gemaakt naar de tarball, die daar rechtstreek is te downloaden.

Firofox OS, dat eerder bekend stond als Boot to Gecko (B2G) is het HTML 5-project van Mozilla voor mobiele apparaten. Onlangs lekte screenshots uit van het OS, dat overigens niet radicaal anders oogt dan andere mobiele besturingssystemen.

Starter kit voor Pi

De door Elite-programmeur David Braben ontwikkelde Raspberry Pi is al sinds zijn release enorm populair. De productie van de Pi moest al meerder malen worden opgeschroefd en is inmiddels online opnieuw uitverkocht. Voor volgende maand is online wel een starter kit voor de Raspberry Pi aangekondigd. Daarin zit naast de mini-pc zelf (model B) een toetsenbord, muis en SD-kaart met Raspbian Wheezy.

Firefox OS draait nu al op mini-pc Raspberry Pi: