Mininova blogt dat deze stap is genomen om te voldoen aan het vonnis van de rechter. “Door de uitspraak zien wij ons genoodzaakt het platform - behalve Content Distribution - offline te halen", schrijft Erik Dubbelboer, medeoprichter van Mininova.

De rechter verbood de service torrentbestanden te delen die verwezen naar illegale content in de rechtszaak aangespannen door stichting Brein. "Het is voor ons helaas technisch en organisatorisch onmogelijk om dergelijke maatregelen te nemen. Vandaar dat vanaf vandaag alleen nog onze Content Distribution service toegankelijk zal zijn.”

"We hebben drie maanden getracht, ook met verschillende externe partijen, om het filter werkend te krijgen. Maar uiteindelijk werkt niets voor 100 procent en dan kost het zoveel tijd en moeite om het te controleren, dat heeft geen zin", aldus Erik Dubbelboer tegenover Webwereld. "Dit is echt de enige manier waarop we aan het vonnis kunnen voldoen. We gaan ook geen filter meer maken."

Drie aanmeldingen per dag

Het Content Distributiesysteem van Mininova bestaat sinds 2007. "Met deze dienst kunnen producers en artiesten hun werk eenvoudig en kosteloos bij een groot publiek onder de aandacht brengen door het gratis te verspreiden via www.mininova.org", aldus Mininova.

Alle aanmelders worden gecheckt en de gedeelde bestanden worden van tevoren 'handmatig' gecontroleerd op mogelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal, vertelt Dubbelboer. Sinds het in gebruik nemen van de dienst zijn er slechts gemiddeld drie aanmeldingen per dag geweest.

Tot het doek viel verzorgde Mininova sinds het begin 10 miljard downloads. De makers gaan zich nu meer concentreren op andere projecten zoals Snotr en Dispostable.

Mininova overweegt nog steeds hoger beroep. Die deadline verloopt ook vandaag. Dubbelboer: "We gaan daarom pro forma in beroep, dat geeft ons nog tijd, maar we weten nog niet of we dat echt zullen doorzetten."

Brein: mijlpaal

Tim Kuik, directeur van stichting Brein, noemt het op zwart gaan van de torrentdienst 'een mijlpaal'. "Het verbaast me niet echt dat ze voor deze optie kiezen." Volgens hem kwam de meerderheid van de 47 miljoen bezoekers per maand naar de site om illegale content te downloaden.

Als die wegvallen dan mist de torrentsite een hele hoop bezoekers die weer zorgen voor advertentieinkomsten, stelt Kuik. "Als ze zich beperken tot het verspreiden van featured content dan is dat prima. Dat is gewoon legaal gebruik van die bittorrent technologie en daar hebben wij helemaal geen bezwaar tegen natuurlijk."

15.27 uur: Commentaar van Tim Kuik (Brein) toegevoegd.