De duur van een storing waarna telecomproviders kun klanten moeten gaan compenseren blijft 12 uur en niet korter, zoals verschillende Kamerfracties willen. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in het telecomdebat dinsdagavond.

Volgens Kamp is 12 uur al de beste regeling in heel Europa. “Geen ander land die het zo goed gaat regelen”, aldus de minister. Het enige andere land dat een wettelijk verplichte compensatieregeling heeft is Spanje en daar gaat de teller lopen bij een storing van minimaal 24 uur.

Telecom complexer dan stroomnetwerk

Volgens verschillende fracties is mobiele bereikbaarheid zo cruciaal dat telco’s al na 4 of 6 uur moeten gaan compenseren, analoog aan de energiesector. Maar die vergelijking gaat niet op, riposteerde Kamp. Een telecomnetwerk is veel complexer dan stroomnetwerk, het duurt een tijd voor een storing achterhaald is. “Na 4 uur al compenseren staat te ver af van de realiteit.”

Ook andere voorstellen van Kamerfracties, om belminuten en MB's langer houdbaar te maken en strenger optreden van waakhond ACM bij misleidende reclame, ziet het kabinet niet zitten. De telecommarkt is transparant en concurrerend, met uitstekende infrastructuur, constateerde de minister. “We hebben het in Nederland echt goed voor elkaar.” Hij laat wel onderzoek doen naar de tarieven van mobiel internet. Die zouden in Nederland het hoogste zijn in heel Europa, maar volgens de minister rammelt dat rapport.

Kamer komt met moties

Het is nog niet duidelijk of een Kamermeerderheid de compensatieregeling per se wil aanscherpen en de minister daartoe zal dwingen. Later deze week volgt een vervolgdebat met moties.