Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De aangifte is een vervolg op de plannen van begin vorig jaar. Toen adviseerde hij banken en financiële instellingen omhet betalingsverkeer van goksites niet meer te regelen. “Het ministerie heeft ook brieven gestuurd naar enkele financiële instelling om ze te wijzen op hun rol bij goksites,” aldus een woordvoerder van de minister tegenover Webwereld.

Hij kan niet zeggen tegen welke sites en bedrijven minster Hirsch Ballin aangifte wil gaan doen. “Het gaat om enkele bedrijven uit Nederland en het buitenland.” De aangifte, die de minster binnen de komende weken wil doen bij het Openbaar Ministerie, komt volgens de woordvoerder niet uit de lucht vallen. “De goksites zijn al meerdere malen gewaarschuwd. En dan komt de minster een keer op het punt dat alleen waarschuwen niet meer werkt.”

Verbieden van sites

Hirsch Ballin, pleit al langer voor het einde van illegale goksites en hij staat daar niet alleen in. In 1999 riep toenmalig staatssecretaris van Justitie, Job Cohen, op tot het verbieden van buitenlandse goksites.

In 2000 besloot het kabinet Nederlandse goksites deel te legaliseren om sites uit het buitenland van de kaart te drukken. Maar de legalisatie bleek niet de gewenste uitwerking te hebben. Door aangifte te doen tegen enkele buitenlandse en Nederlandse sites, hoopt Hirsch Ballin de illegale gokpraktijken op het web terug te dringen.