Uit onderzoek van de AIVD blijkt dat de Sdu stemmachines straling afgeven die op een afstand van tientallen meters is op te vangen. Zo kan het stemgedrag van de kiezer door derden worden gevolgd. De Sdu heeft aangegeven dat een oplossing op korte termijn niet voor handen is.

Als gevolg hiervan heeft de minister besloten om zijn eerdere goedkeuring van de Sdu machines in te trekken. De Sdu machines zullen dus niet gebruikt worden bij de aankomende verkiezingen. Het gaat hier om circa 10 procent van de in Nederland gebruikte stemmachines. Één van de gedupeerde gemeenten is Amsterdam.

Ook zijn er drie typen stemmachines van het merk Nedap onderzocht, deze geven minder straling af dan de Sdu machines. Het vierde Nedap-type wordt op dit moment nog onder de loep genomen.

In afwachting van de verkiezingen zal in 40 gemeenten de beveiliging van de stemcomputers steekproefsgewijs worden getest. Na afloop van de verkiezingen, maar voor de vaststelling van de uitslag, zullen steekproefsgewijs enkele honderden Nedap machines onderzocht worden op mogelijk misbruik.

In Amsterdam gaat het om 490 stemcomputers die niet gebruikt zullen worden. Hendrik Woldrik van de gemeente Amsterdam laat weten dat de omslag wat meer werk zal betekenen, maar dat de gemeente geen grote problemen voorziet. 'We gaan weer terug naar de oude vertrouwde manier, voor veel mensen zal dat sowieso bekender zijn', aldus Woldrik.