Dat bleek tijdens het spoedoverleg in de Tweede Kamer naar aanleiding van de recente ontwikkelingen met de kaart. Deze week bleek dat met standaard software voor Windows kinderlijk eenvoudig te kraken zijn. Daarna is het mogelijk een saldo op te hogen, lang zwart te reizen en met een aangepaste applicatie in te checken zonder sporen achter te laten.

Huilend wakker worden

“Ik kan me voorstellen dat de minister iedere nacht huilend wakker wordt”, zegt SP-kamerlid Farshad Bashir, aanvrager van het debat. Hij hekelt de moeizame gang van het dossier en de vele waarschuwingen die in zijn ogen zijn genegeerd. Wat hem betreft komt er eerst een andere kaart en blijft de strippenkaart geldig. “Wat je niet moet is een kaart invoeren die zo lek als een mandje is.”

Maarten Haverkamp (CDA) ziet geen heil in het houden van de strippenkaart als de OV-chipkaart blijft bestaan. Hij vindt het naïef te denken dat reizigers van plan zijn “het voordeel van vrij reizen op te geven en zeggen ‘we gaan strippenkaarten kopen’?” Hij wil geen 30 miljoen euro in het behouden van de strippenkaart steken.

Toch is er geen meerderheid voor het stoppen met de kaart en vinden de meeste politici dat het de verantwoordelijkheid van de vervoersbedrijven. De minister deelt die mening en wil dan ook dat reizigers in de regio Haaglanden verplicht per 3 februari gebruik gaan maken van de gekraakte chip. De VVD wil ook over om zo dubbele kosten (voor strippenkaart en OV-chipkaart) te voorkomen.

Dure rekening

Jacques Monach (PvdA) vindt de chip een “aantoonbaar operationeel en stabiel systeem.” Hij ziet er weinig in dat opnieuw de belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten.

In de beantwoording zegt Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, zich ook zorgen te maken over fraude. Ze onthult een nieuw scenario voor fraude door uit te leggen dat het ook mogelijk is om met een gekraakte kaart bij sommige balies te stellen teveel geld te hebben gestort. “Dan krijgen mensen dat geld contant terug.”

Schande! Schande!

De VVD vindt het maar niets dat een fractiemedewerker van de SP naast zijn abonnement ook heeft gereisd op een manipuleerde OV-chipkaart. “Dat is onderzoek”, pareert Bashir. “Schande! Schande!”, scandeert college Charlie Aptroot. “Nee, Schande!” De spanning blijft tussen de partijen. “Het gaat fantastisch met de OV-chipkaart”, sneert Bashir. “Ja het gaat niet goed”, zegt Aptroot. “Dat komt door de fraudeurs bij onder andere de SP.”

Ook Arie Slob vindt het kraken überhaupt niets en spreekt de hoop uit dat mensen die dat hebben gedaan worden vervolgd. “Het kan niet dat mensen ermee wegkomen”, zegt hij dan ook. Dat geldt overigens niet voor de personen die de afgelopen week de kraak hebben onderzocht en getest, verduidelijkt Slob naderhand.

Ineke van Gent wil juist een bedankje. “Een hacker of een journalist treft geen blaam, maar hulde. Ons wordt een spiegel voorgehouden. Don’t shoot the messenger.”

Ze vindt het werk van de diverse media en hackers te vergelijken met de Provo’s uit de jaren ’70 “die het overheidsfalen genadeloos blootleggen.” Ze ziet het falen als iets betrouwbaars. “De minister is de enige wisselende factor.”

Ondanks de nieuwe crisis gaat de kaart door en zal ook in Zuid-Holland de strippenkaart er uit doen op 3 februari, is de verwachting.