Hennis-Plasschaert sprak donderdag in de Tweede Kamer van "mogelijke grote problemen" bij de ICT-afdeling van haar departement. Ze laat een extern bureau onderzoek doen naar de "signalen" die ze op haar ministerie heeft gekregen en die bij haar "alarmbellen" hebben doen afgaan. Nog voor de zomer moet er een rapport liggen over de staat van de ICT en de aansturing ervan.

"Ik wil nu eens en voor altijd weten hoe we er op terrein van informatievoorziening en ICT voorstaan", zei ze. Het is volgens Hennis-Plasschaert tijd voor "een vlucht naar voren".

'Trek de beerput maar open'

Tweede Kamerleden reageerden verbijsterd en spraken van een "bom" onder het departement. Zo wilde Angelien Eijsink van de PvdA weten waarom de minister hier nooit eerder over gesproken heeft. Raymond Knops van het CDA bereidt zich voor op het ergste: "Laat alle ellende nu maar komen", zei hij.


Grote ICT-projecten lopen regelmatig uit op mislukkingen. Hoe kan het toch dat het iedere keer weer mis gaat? Hier lees je een reconstructie van het SPEER-project bij Defensie.

In het debat gaf Hennis toe dat Defensie regelmatig met ICT-storingen kampt omdat de infrastructuur te wensen over laat en de basis ICT niet in orde is. Uit signalen die ze heeft gekregen merkt ze daarnaast op dat de communicatie tussen afdelingen stroef loopt.

Ramp in uitvoering

Sinds 2005 probeert Defensie alle logistieke processen te automatiseren in het project SPEER, waarvan in januari door de Algemene Rekenkamer bekend werd gemaakt dat het minimaal vier keer zoveel gaat kosten als eerder begroot. SPEER moest in 2009 klaar zijn en doet nu nog maar 80 procent van wat de bedoeling was.

Eind april startte de Commissie Elias met een parlementair onderzoek naar het falen van ICT-projecten bij de overheid. Uit de eerste verhoren komt nu al naar voren dat ministeries te eenvoudig geld over de balk smijten als het gaat om ICT-projecten.