Dat heeft de bewindsman geantwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Kees van der Staaij (SGP). Hoewel het spel al in enkele Europese landen is verboden, is zo'n verbod in Nederland niet mogelijk.

Volgens de minister biedt de wet geen rechtsbasis voor een absoluut verbod op het in

Nederland in de handel brengen van (extreem) gewelddadige games. Wel kan het de verkoop of vertoning aan jongeren onder de zestien jaar verboden worden, aldus Hirsch Ballin.

"Personen van 16 jaar en ouder vallen buiten de reikwijdte van het wetsartikel, zodat er geen rechtsgrond is om volwassenen het spelen van deze gewelddadige games te verbieden."

In Engeland, Ierland en Duitsland is de verkoop van Manhunt verboden vanwege, zoals de minister het omschrijft, de verheerlijking of het als onschuldig vermaak presenteren van wrede en onmenselijke gewelddaden tegen mensen of op mensen gelijkende wezens.

De ontwikkelaar van Manhunt, Rockstar, heeft het spel onlangs aangepast om het toch in bepaalde landen te kunnen uitbrengen. De verwachting is dat door de aanpassingen Manhunt 2 ook in Engeland en Ierland zal verschijnen. In de VS hebben de autoriteiten het spel inmiddels een Mature-rating (18 jaar en ouder) gegeven.