Dat staat in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het Team High Tech Crime heeft in het vorig jaar vijf grote internationale zaken behandeld; dat moeten er in 2015 twintig zijn. Volgend jaar denkt het ministerie dat er acht tot twaalf zaken worden behandeld. Het Team moet volgend jaar worden versterkt door het aantrekken van meer kennis en expertise, dat een basis moet vormen voor de komende jaren.

Ook de andere landelijke opsporingsdiensten krijgen versterking om cybercrime te bestrijden. De lokale politiekorpsen moeten volgend jaar schuiven met mensen om specialisten op te leiden, zoals digitale experts, informatiespecialisten en tactische rechercheurs.

Meer internationale bestrijding

Het Kabinet wil verder dat er meer wordt samengewerkt op internationaal gebied. Met name bij de bestrijding van botnets moet niet alleen worden samengewerkt met buitenlandse overheidsinstanties, maar ook met gespecialiseerde bedrijven. Daartoe moeten Joint Investigation Team worden gevormd.

In de aanpak van internetcriminaliteit wil het Kabinet de vorming van een nationaal team met centrale aansturing in de bestrijding van kinderporno. Daartoe worden 75 extra mensen aangetrokken. Die ontwikkeling is al bezig, zegt het ministerie, maar de resultaten moeten volgend jaar zichtbaar worden. Het aantal aan het Openbaar Ministerie overgedragen zaken moet stijgen naar 600 in 2014. Dat waren er vorig jaar 480.

Meer graaien in CIOT-data

In de bestrijding van criminaliteit wil het ministerie tevens dat opsporingsdiensten meer en beter gebruik maken van de databanken van het Centraal Informatiepunt Onderzoek en Telecommunicatie (CIOT) waar alle data over telefonie is te vinden. Ten eerste moet het aantal telecomaanbieders die aangesloten zijn op de database omhoog naar 200. Daarnaast moet het aantal zoekopdrachten in de database omhoog. Vorig jaar waren dat er nog zo'n 2,6 miljoen, in de komende jaren moeten politiemensen liefst 3,2 miljoen keer per jaar de database kunnen raadplegen.