Er worden door het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) acuut twee onderzoeken ingesteld naar de oorzaak van de KPN-storing van dinsdagnacht. Die zorgde er namelijk voor dat de communicatiesystemen p2000 en c2000 van de hulpverleningsdiensten niet meer werkten. Diezelfde storing zorgde ervoor dat de Rotterdamse Metro niet kon rijden omdat de veiligheidssystemen niet in orde waren.

Twee onderzoeken

De vtsPN, de ict-afdeling van de politie, zal een eerste onderzoek naar dit incident uitvoeren. Er wordt ook direct een onderzoek gestart door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. "Dat wordt breder ingestoken", zegt een woordvoerder van het ministerie. Het is een zeer serieuze reactie van het ministerie: "Serieuzer dan dit hebben we niet."

De inspectie gaat kijken of het systeem an sich wel deugt. "Er is meer storing geweest dan alleen bij c2000 in Rotterdam", vult de zegsman aan. "C2000 was nog maar een klein onderdeel van alle problemen."

C2000 van het grootste belang

Het ministerie zet er zo'n vaart achter de zaak omdat c2000 "een zeer belangrijk systeem" is. "Het is van het grootste belang voor onze hulpdiensten, dat moet het doen, die zijn afhankelijk van het netwerk. Het is van fundamenteel belang voor hun werk." Gaat er dus iets mis met die systemen dan moet het wat het ministerie betreft de oorzaak van het euvel altijd zo serieus mogelijk worden uitgezocht.

De conclusies van het vtsPN-onderzoek worden naar verwachting voor vrijdag bekendgemaakt. Daaruit moet van alle betrokken partijen naar voren komen welke oorzaken en gevolgen de storing had op de hulpverleningscommunicatie. Over mogelijke gevolgen en consequenties voor KPN wil het ministerie nog niets zeggen: "Ook daar wordt onderzoek naar gedaan."

Geplande werkzaamheden

Volgens KPN werd de storing veroorzaakt tijdens geplande werkzaamheden in een belangrijk knooppunt bij Rotterdam. De systemen haperden vanaf 1 uur 's nachts en werkten pas om half 8 's ochtends weer optimaal. Dat was na een herstart van de getroffen systemen.

Update 19.43 uur: KPN meldt aan de NOS dat er een "cross-connect kastje" kapot is gegaan in een belangrijk verbindingsknooppunt in de Waalhaven in Rotterdam. Die connectoren houden het communicatiesysteem tussen ongeveer 100 KPN-nodes in stand die Nederland rijk is. Door het uitvallen van die ene connector lag de glasvezelverbinding eruit, waardoor alle systemen die via glasvezel met elkaar communiceren het ook niet meer deden, met alle gevolgen van dien. Voor die kastjes bestaat geen backup.

Een woordvoerster van KPN bevestigde dat het om een falend "connectpunt" ging: "Daar zijn er ongeveer 100 van." Op het knooppunt in Rotterdam komen 6200 lijnen bij elkaar die door het uitvallen van het kastje niet meer met elkaar in verbinding stonden.

Update 20.57 uur: Een woordvoerster van KPN meldt per mail dat het om het uitvallen van een cross-connect kastje/systeem gaat: "Het betreft inderdaad cross-connect." Ze belooft er donderdag verder over uit te wijden.