Dat heeft de minister van Defensie, Sergej Ivanov dinsdag toegegeven, zo meldt Novum Nieuws. De zes directeuren van de fabrieken zijn volgens de minister ontslagen.

Volgens Ivanov konden werknemers in de fabrieken ongestoord hun gang gaan doordat de wapenfabrieken onder streng toezicht staan van troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en omringd zijn door prikkeldraad. Ivanov benadrukte overigens dat de piraterij in Rusland kinderspel is vergelijken bij die in China.

De Russische wetten op het gebied van auteursrecht zijn grotendeels aangepast aan de internationale normen, onder andere vanwege de wens van Rusland om toe te treden tot de wereldhandelsorganisatie WTO. De naleving van die nieuwe wetten laat echter veel te wensen over.

Eerder dit jaar meldde de Internationale Bond voor Intellectueel Eigendom dat het Amerikaanse bedrijfsleven in 2005 1,4 miljard euro aan inkomsten misliep door het illegaal kopiëren van Amerikaanse cd's en dvd's in Rusland, aldus Novum.

"In een land waar de directeur van de centrale bank wordt vermoord omdat ie jacht maakt op illegale bankactiviteiten, vind ik het niet gek dat dit soort dingen gebeuren", aldus Wouter Rutten van de NVPI tegenover Webwereld. "Er is in Rusland een groot verschil tussen wat in de wet staat en handhaving van die wet." Volgens Rutten kan een incident als dit een stimulans zijn voor de Russische overheid om de wet wel te gaan handhaven.