Het ministerie had op zijn site een enquête geplaatst over de voorgenomen splitsing van energiebedrijven in een netwerk- en een verkoopbedrijf. "Toen 90 procent van de bezoekers de vraag of hierdoor banen verloren zullen gaan met 'ja' hadden beantwoord, heeft EZ de vraag van de site gehaald", beweert het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven (LME). "Omdat de enquête totaal verkeerd uitpakte, heeft het ministerie haastig zijn website aangepast."

Flauwekul, zegt Jan van Diepen, woordvoerder van het ministerie. Hij ontkent dat het verwijderen van de poll iets te maken heeft met de negatieve uitslag. "Een onervaren webredacteur heeft deze enquête dinsdag online gezet omdat het hem wel leuk leek. Toen de directie hier vandaag lucht van kreeg, is deze uit de lucht gehaald omdat het geen enkele informatie gaf. Het was een onzinnige enquête."

Volgens het energieplatform was de online peiling bedoeld als tegenoffensief tegen de publiekscampagne van de werknemers van energiebedrijven Eneco, Essent, Nuon en Delta. Ook deze bewering verwijst Van Diepen naar het rijk der fabelen. "Voor ons is het veel belangrijker om te horen hoe de Consumentenbond en het MKB tegen de voorgenomen splitsing aankijken."