Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) protesteert tegen de eis van Google en Microsoft om dataverzoeken van de overheid openbaar te maken. Nadat de twee bedrijven de eis neerlegden bij de spionagerechtbank, dienden ook Yahoo, Facebook en LinkedIn hetzelfde verzoek in.

Vijanden geholpen met openbaring

De tech-bedrijven vinden dat zij onder het Eerste Amendement, dat onder meer vrijheid van meningsuiting en persvrijheid garandeert, deze informatie openbaar mogen maken. Het ministerie van Justitie is het daar niet mee eens. De Amerikaanse wetgevende macht heeft daar al voldoende rekening mee gehouden, vindt het ministerie.

Deze data zouden vijanden van de VS in de kaart spelen, stelt de motie van het DoJ, omdat ze bijvoorbeeld kunnen overstappen op een andere dienstverlener (pagina 12 hieronder). De rest van de argumentatie op punten waarom het verzoek moet worden afgewezen (pagina’s 13 t/m 15) zijn weggestreept uit het openbaar gemaakte document.

Update 16.40 uur: Een eerdere versie van dit artikel, had als kop "Spionagerechtbank schiet eis Google en Microsoft af". Dat was een onjuiste interpretatie van dit document, dat een motie van het Ministerie van Justitie is. Het bericht is hierop aangepast. Webwereld biedt oprechte excuses aan voor deze onjuiste berichtgeving.

Motie DoJ bij FISC by HenkJanBuist