Het Ministerie van Landbouw (USDA) besteedt zijn mail, chat en documenten uit aan Microsoft Online Services, ook wel BPOS geheten. Het gaat om 120.000 accounts. Het is een belangrijke slag in de cloudoorlog met Google.

Er is een felle strijd gaan de tussen Google en Microsoft om klanten in de cloud te krijgen. Naast het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen wordt er momenteel keihard gevochten om Amerikaanse overheidsdiensten.

De gemeente Los Angeles gaat voor Google Apps, maar de staat Californië juist voor BPOS. De ondersteunende overheidsdienst GSA gaat ook voor Google Apps, maar nu kiest het eerste ministerie in Washington juist weer voor Microsoft.

En als er een keuze wordt gemaakt, dan wordt er natuurlijk ook geweeklaagd. Microsoft houdt het bij een vinnige blogpost, maar Google klaagt steen en been dat het geen eerlijk kans krijgt bij aanbestedingen. Zo is het bedrijf al naar de rechter gestapt, omdat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken specifieke eisen stelt waar alleen Microsoft kan voldoen.

En ook nu klaagt Google weer. “We hebben geen kans gekregen om op de aanbesteding van USDA te bieden. In gevallen dat er een echte en open competitie was, hebben klanten gekozen voor Google Apps en dat bespaart de belastingbetaler miljoenen dollars”, aldus een woordvoerder van Google tegen Reuters. Het is niet duidelijk of Google ook stappen zal ondernemen om de gunning te blokkeren.