Het lichtgewicht Mint is een populair alternatief gebleken voor veel oud-Ubuntu-gebruikers die de desktop Unity niet zien zitten. Ubuntu-ontwikkelaar Oliver Grawert bekritiseerde twee weken geleden Mint omdat het volgens hem essentiële beveiligingsupdates van Ubuntu achterwege laat. Zo krijgen Xorg, de Linux-kernel en Firefox in Mint niet gelijk dezelfde updates als Ubuntu.

'Mint nóóit gebruiken voor telebankieren'

Grawert schreef op de Ubuntu-mailinglijst dat hij Mint nooit voor zo iets als telebankieren zal gebruiken. Een reactie bleef niet lang uit. Mint-voorman Clement Lefebvre zei dat enkele beveilingsupdates niet standaard aanstaan om de gebruikers te beschermen tegen onverwachte stabiliteitsproblemen. Hij wees er op dat de gewraakte updates door gebruikers zelf zijn aan te zetten. Firefox, zei hij, wordt trouwens wel gewoon meteen geüpdatet.

De nieuwste Ubuntu-versie, 13.10 had ten opzichte van zijn voorganger weinig nieuwigheden te bieden. Mint-ontwikkelaars hebben bovenop Ubuntu hun eigen software toegevoegd en vooral op desktopniveau is er dan ook het nodige versleuteld. Mint kent twee standaardvarianten, de Cinnamon-editie en de MATE-editie. Cinnamon is Mints eigen, op GTK3 gebaseerde desktopomgeving en krijgt de meeste aandacht en liefde van de Mint-ontwikkelaars. MATE is een doorstart (fork) van het oude Gnome 2 wat op GTK2 is gebaseerd en krijgt juist steeds minder aandacht.

Snapfunctie, net als Xbox One

Het meest in het oog springend in Mint 16 is dan ook de tweede generatie van Cinnamon. Het Mint-team is vooral trots op de functie edge-snapping. Hiermee kan een venster aan een bepaalde kant op de desktop vastgepind worden, zodat gemaximaliseerde vensters die niet kunnen bedekken. Mint zelf vergelijkt dit met de snap-functionaliteit van de Xbox One.

Snapping in Cinnamon in actie: groot in beeld JavaScript-coding en rechts Armin van Buuren.