Michael Crook, die online beweerde een vrouw te zijn die zin in seks had, klaagde vorig jaar Jeff Diehl van het online magazine 10 Zen Monkeys aan. De site toonde een afbeelding van Crook afkomstig uit een interview met Fox News.

In de aanklacht deed de oplichter een beroep op de Digital Millennium Copyright Act (DMCA), de strenge Amerikaanse wetgeving voor het regelen van online auteursrechten, om verwijdering van de foto te eisen.

Diehl kreeg hulp van de Electronic Frontier Foundation die in de verdediging erop wees dat Crook de vrije meningsuiting in de weg zou staan.

Schikking

Uiteindelijk durfde Crook een rechtszaak met alle mogelijke gevolgen niet aan. Hij besloot met de EFF te schikken tegen wel heel opmerkelijke voorwaarden. Naast het intrekken van de aanklacht is er een videoboodschap met een zuur publiekelijk excuus, gaat hij op cursus om beter op de hoogte te zijn van de wet, belooft hij in de toekomst slechts in beperkte gevallen een beroep te doen op de DMCA en als hij dat toch doet dan alleen onder verwijzing naar het EFF-dossier op internet.