Het doel van OLPC is het produceren van goedkope laptops die gericht zijn op educatie, bedoeld voor ontwikkelingslanden. Het project heeft echter een lange reeks tegenslagen gehad, met onder ander als gevolg dat de richtprijs van 100 dollar al gestegen is naar 188 dollar per laptop.

Om de verkoopcijfers op te krikken wordt de XO-laptop van OLPC nu ook aangeboden aan consumenten in Noord Amerika. De levering van deze laptops verliep echter chaotisch en veel gebruikers klagen over defecte hardware. Volgens Krstic ligt de oorzaak van al deze problemen bij OLPC-oprichter Nicholas Negroponte, meldt Ars Technica

Eerdere mislukking

Ter illustratie verwijst Krstic op zijn blog naar eerdere mislukkingen van Negroponte op dit gebied. Zo haalt hij een project aan dat Negroponte samen met partner Seymour Papert uitvoerde. Papert is de grondlegger van de constructionistische leertheorie die ervan uitgaat dat mensen sneller en beter leren wanneer zij zelf dingen bouwen dan wanneer zij theorie krijgen voorgeschoteld.

Voor het project werd een computercentrum opgericht in Senegal, dat de Apple II en LOGO-programmeertaal inzette om kinderen op te leiden. Het project strandde door conflicten binnen het management, blijkt uit een verslag in MIT Technology Review. De mislukking lijkt sterk op de gang van zaken met het huidige OLPC-project.

Volgens Krstic is het werk van Negroponte daarnaast ook nog eens nergens op gebaseerd: "Zover ik weet is er geen enkele echte studie gedaan die het effect van constructionisme valideert. Nicholas refereert vaak naar het werk van Seymour Papert, Alan Kay, en Jean Piaget, maar vergeet daarbij dat dat slechts theorie is. Hij praat graag over zijn vorige project, alleen niet over de uitkomst daarvan".

Leugens

Ook is Krstic van mening dat Negroponte liegt over het poorten van Sugar naar Windows: "Nicholas weet heel goed dat Sugar niet ineens beter zal worden door het op Windows te draaien in plaats van op Linux. Dat heeft hij me zelf verteld". Het ergste vindt de oud-medewerker echter dat de OLPC-topman niet oprecht is over zijn bedoelingen: "Ik ben opgestapt op het moment dat Nicholas mij en anderen vertelde dat leren nooit echt een onderdeel is geweest van onze missie. Het enige dat hij wil is zoveel mogelijk laptops verkopen."

Linux moet de basis zijn

Op vrijdag onthulden Microsoft en OLPC een overeenkomst om Windows op de laptops te draaien. De Windows-producent heeft de computer al lange tijd op de XO getest en Negroponte kondigde de overstap van Linux naar Windows eerder deze maand al aan.

Krstic ziet in deze stap een nieuw bewijs dat onderwijs geen doel van het project is. Linux staat namelijk bij uitstek voor een cultuur van leren, openheid en samenwerking. Dat wil overigens niet zeggen dat Krstic tegen een Windows-versie van Sugar is, want hij vindt ook dat Windows-gebruikers de mogelijkheid moeten hebben om de laptops te gebruiken.

Geen infrastructuur

Naast de problemen met de software, is OLPC volgens Krstic een ramp op het gebied van infrastructuur, omdat deze er simpelweg niet is. Walter Bender was verantwoordelijk voor dit onderdeel van de organisatie, maar kreeg geen enkele assistentie en stapte uiteindelijk om die reden op. Krstic: "Er is vrijwel geen infrastructuur die de levering van de laptops kan ondersteunen. In het ontwikkelingsproces wordt geen tijd besteed aan het oplossen van problemen met de levering. Dat zal rampzalige gevolgen hebben".

Koerswijziging

Volgens Krstic moet het project stoppen met het leveren hardware en zich toeleggen op ontwikkeling van nieuwe hard- en software waarmee andere bedrijven goedkope laptops voor ontwikkelingslanden kunnen maken.