Het begint stilaan duidelijk te worden dat Windows 8 allesbehalve een succes is. Zelfs de met veel bombarie geïntroduceerde Windows 8.1-update verandert niets aan dat feit. Windows 7 groeide na de release vier keer zo hard.

Infographics-makers Statista plaatsten de laatste cijfers van marktonderzoeker NetApplications in onderstaande grafiek. Deze laat zien dat in dat in dezelfde periode dat de systemen op de markt zijn, 14 maanden na de release, Windows 7 een marktaandeel van 20 procent kent, terwijl Windows 8.x het met een magere 9,3 procent moet doen.

Het ergste van alles moet zijn dat Windows 8 zelfs in marktaandeel daalt. In september dit jaar bereikte het tegel-OS een hoogtepunt van 8,02 procent, maar nu is het teruggevallen naar een duivelse 6,66 procent. Windows 7 blijft stijgen en bereikt nu een totaal marktaandeel van 46,6 procent.

Als je voor Microsoft toch iets positiefs zou moeten noemen: Het marktaandeel van het binnenkort zeer onveilige Windows XP blijft slinken en gaat richting 30 procent. Van de Windows 8-malaise profiteren vooral Windows 7 en Linux. Ook Mac OS X moet volgens NetApplications terrein prijsgeven.