Vijf internationale consortia van topuniversiteiten en bedrijven maken kans om zich te vestigen als nieuw kennisinstituut in Amsterdam op het gebied van technologie, ict, gezondheidszorg en slimme steden. Onder meer het Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, UvA, VU, TU Delft, IBM, Shell, Cisco en Vodafone doen mee.

De vijf consortia zijn door een jury geselecteerd uit 13 voorstellen en gaan hun plannen nader uitwerken. In de herfst beslist de gemeente welk plan (of plannen) doorgaat. Dat maakte wethouder Economische Zaken Carolien Gehrels woensdag bekend.

Mogelijk meerdere winnaars

Juryvoorzitter Wim Kuijken: “Het zijn alle vijf veelbelovende voorstellen. Bij alle voorstellen zijn wereldwijd vooraanstaande universiteiten en sterke partners uit het bedrijfsleven betrokken. Ook richten zij zich op uiteenlopende gebieden, van gezondheidszorg tot ICT.”

Op advies van de jury gaat de gemeente ook nog met de acht afvallers in gesprek. Uiteindelijk kan het zijn dat er meerdere winnaars uit de bus komen of initiatieven zelfstandig doorgaan, meldt de woordvoerder van Gehrels aan Webwereld. De gemeente heeft verschillende locaties op het oog, zoals het Science Park en het Marinecomplex.

Hieronder een introductie van de vijf voorstellen:

5 Voorstellen Techinstituut Amsterdam by andreasudo