Aan de hand van fotosynthese bij planten bedachten MIT-onderzoekers Daniel Nocera en Matthew Kanan een proces (video) waarbij zonne-energie wordt gebruikt om water op te delen in waterstof en zuurstof.

Nirwana

Als de opgeslagen energie later nodig is, kunnen deze gassen worden samengevoegd in een brandstofcel. Door die samenvoeging komt elektriciteit vrij, die ook als de zon niet schijnt kan worden gebruikt voor kantoren, huizen en zelfs elektrische auto's.

Volgens Nocera worden bij dit proces natuurlijke materialen gebruikt, is het goedkoop om uit te voeren en eenvoudig te installeren. "Dit is het nirwana waarover we al jaren praten. Zonne-energie was tot nog toe altijd een beperkte en vergezochte oplossing. Nu kunnen we serieus nadenken over zonne-energie als onbeperkte en haalbare oplossing", aldus een enthousiaste Nocera.

'Gigantische stap voorwaarts'

Nocera wil binnen tien jaar een levensvatbare alternatieve elektriciteitsbron bieden. Consumenten kunnen hun huis dan overdag van energie voorzien door middel van zonnepanelen en 's nachts gebruikmaken van de opgeslagen zonne-energie.

Ook buitenstaanders tonen zich enthousiast over de MIT-ontdekking. James Barber, professor biochemie op het Imperial College in Londen, noemt het "een gigantische stap voorwaarts" naar schone energie op grote schaal. "Het MIT-onderzoek opent de deur naar de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor energieproductie, waardoor onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zal afnemen. Bovendien kan dit bijdragen aan een oplossing van het wereldwijde klimaatprobleem", aldus Barber in een reactie.

Vorige maand kwam MIT ook al naar buiten met een oplossing om zonne-energie op te vangen door ramen van grote gebouwen om te bouwen tot zonnepanelen. Deze technologie zou de effectiviteit van gewone zonnepanelen, die je meestal op daken aantreft, met 50 procent kunnen verbeteren.