Daarom richt de universiteit het Digital Currency Initiative op. Het zoveelste initiatief achter het concept van de populairste virtuele valuta zou je denken. Maar de Massachusetts Institute of Technology (MIT), die toch hun technologische sporen heeft verdiend, zet zwaar in om Bitcoin echt naar de massa te krijgen. Daarvoor gaat het de cryptovaluta veiliger maken, gemakkelijker in gebruik en de achterliggende blockchain-technologie van Bitcoin breder inzetten.

Schouders eronder

MIT heeft voormalige Witte Huis-techadviseur Brian Forde aangesteld als voorman. "Het doel van dit initiatief is om wereldwijd experts op gebieden van cryptografie, economie en privacy tot gedistribueerde systemen bijeen te brengen en te laten werken aan dit belangrijke nieuwe onderzoeksgebied", schrijft hij in een enthousiast betoog, waarin ook de eerste reeks namen van experts worden genoemd.

Het initiatief, waar ook het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory vast onderdeel van uitmaakt, heeft volgens Motherboard ook al enkele niet nader genoemde private bedrijven gestrikt. Nu is het volgens MIT zaak om rond dit nieuwe Bitcoin-project een gemeenschappelijke en transparante community op te bouwen. Hierbij worden ook eerdere Bitcoin-initiatieven van studenten van de universiteit, zoals de MIT Bitcoin Club en het MIT Bitcoin Project, betrokken.

Eerder richtte ook de Stanford-universiteit al een Bitcoin-denktank op en organiseerde Princeton vorig jaar een conferentie rond het onderzoek naar cryptovaluta.

Launching a Digital Currency Initiative