De doorbraak werd gepubliceerd in Science Express, een online variant van het wetenschappelijke tijdschrift Science. De nieuwe technologie is door de onderzoekers gedoopt tot 'witricity'.

Het concept van draadloze energie is niet nieuw, maar het wordt op grote schaal als inefficiënt bestempeld, omdat de elektromagnetische energie door het oplaadtoestel in alle richtingen wordt verstuurd, zo schrijft Associated Press.

Afgelopen herfst legde Marin Soljacic van MIT uit hoe het mogelijk is om energie over te brengen door middel van specifiek gerichte golven. De oplossing is om de oplader en het apparaat dat opgeladen moet worden op dezelfde frequentie te laten resoneren, waardoor op een efficiënte manier energie wordt uitgewisseld.

Dit is hetzelfde concept als een operazangeres die een wijnglas breekt door het te laten resoneren op dezelfde frequentie als haar stem.

Het is de onderzoekers gelukt om een lamp van 60 Watt, op een afstand van ruim twee meter van de 'oplader', te laten oplichten. "Het was erg opwindend", zegt Soljacic. De onderzoekers voegen eraan toe dat het bovendien niets uitmaakte als er mensen tussen de lamp en de oplader gingen staan. Ook was er geen effect op mobiele telefoons, elektronica en credit cards.

Het is echter niet waarschijnlijk dat de technologie binnen afzienbare tijd op grote schaal kan worden toegepast. Het MIT-systeem is voor 40 tot 45 procent efficiënt. Dit houdt in dat het merendeel van de energie de lamp niet bereikt. Soljacic denkt dat het tenminste tweemaal zo efficiënt moet worden voordat het de gebruikelijke opladers kan vervangen.

Volgens Soljacic is de volgende stap om iets groters draadloos op te laden, bijvoorbeeld een laptop.