"Connectiviteit is tegenwoordig niet meer zo'n probleem", weet Nicholas Negroponte van het MIT Media laboratorium. "Er wordt druk gewerkt aan technieken als wifi, 3g, 4g, et cetera. Voor de educatieve markt is de voornaamste hindernis op dit moment notebooks." Wanneer alle schoolgaande kinderen de beschikking krijgen over een laptop, zal dat het studeren stimuleren en zal het kennisniveau stijgen, redeneert de MIT.

De laptop is een conceptueel model om aan te tonen dat notebooks niet per definitie duur moeten zijn. Tijdens de World Summit on Information Society (WSIS) op 17 november zal de universiteit de notebook tonen. De laptop draait op een snelheid van 500 MHz en heeft als besturingssysteem Linux aan boord. Het scherm kan in twee standen worden gezet. Enerzijds in kleur, maar ook in zwart-wit met een scherper contrast en een hogere resolutie om het werken in fel zonlicht mogelijk te maken.

Rubber

De voeding heeft ook twee modi. Enerzijds kan de notebook werken via een stroomadapter. Anderszijds kan de gebruiker de notebook opwinden. Na een minuut draaien kan de laptop 10 minuten werken. De mobiele pc heeft verder 1 GB aan werkgeheugen, standaard wifi en vier usb-poorten. Tevens kan er een mobiele telefoon worden aangesloten om te kunnen bellen via internet. De notebook heeft een behuizing van rubber.

Inmiddels heeft Negroponte een nonprofit organisatie opgericht om de notebook uit het conceptuele stadium te krijgen. De organisatie richt zich voornamelijk op gebieden zoals Thailand, Brazilië, China, Egypte en Zuid-Afrika. Daarnaast is Negroponte druk in de weer met de Amerikaanse staat Massachusetts. Deze staat wil elk schoolgaand kind van een laptop voorzien. De organisatie werkt nauw samen met onder andere AMD, Google en Red Hat.

Goedkoper

Negroponte: "Ik heb diverse overheden verteld dat de prijs van de notebook op den duur omlaag gaat. Honderd dollar is nog altijd te duur." Hiertoe moeten overheden wel orders plaatsen van een miljoen exemplaren of meer. Zo niet, dan zijn partners niet bereid om voor die prijs laptops te produceren.