De FBI graaft ondertussen steeds dieper in haar onderzoek naar de dader van de grootschalige Denial of Service aanvallen van vorige maand. Het onderzoek spitst zich toe op iemand die de nickname 'Coolio' gebruikt. Dat kunnen wel eens meerdere mensen zijn, ontdekte de FBI.

Mitnick, die in januari na bijna vijf jaar celstraf de poorten van de Lompoc gevangenis in Californië uitliep, repte niet over de DoS-aanvallen. Hij vertelde de senatoren en congresleden met hoeveel gemak hij tijdens zijn 20 jaar durende hackcarrière inbrak in computers.

De Amerikaanse overheid overweegt strenge veiligheidseisen voor overheidsnetwerken uit te vaardigen. Volgens Mitnick doen de overheidsinstellingen er verstandig aan eerst hun personeel op te leiden. Werknemers vormen, zo zei de meesterkraker, het grootste veiligheidslek.

"Bedrijven kunnen miljoenen investeren in allerlei technische toepassingen. Dat is verspild als iemand gewoon kan opbellen en wachtwoorden kan ontfutselen van een medewerker of iemand kan overtuigen de beveiliging uit te schakelen", vertelde Mitnick de politici. "Ik had zoveel succes met die manier van aanvallen dat ik bijna nooit naar technische middelen hoefde te grijpen."

Senator Joseph Lieberman vroeg Mitnick naar zijn motivatie om te hacken. Lieberman wilde graag weten wat er gedaan kan worden om 'toekomstige Mitnick's af te schrikken'. "Mijn hackactiviteiten waren een speurtocht naar kennis, de intellectuele uitdaging, de kick en het ontsnappen aan de realiteit", antwoordde Mitnick.

FBI zoekt door

De FBI speurt nog steeds naar de daders van de recente regen van gedistribueerde Denial of Service (DoS) aanvallen. Populaire websites als Yahoo, CNN en eBay werden daarbij platgelegd. Onderzoekers denken dat de aanvallen, waarbij grote hoeveelheden data op een computer worden afgevuurd, door meerdere mensen zijn gepleegd.

Een 17-jarige computerkraker, waarvan de naam en sekse niet bekend zijn gemaakt, woonachtig in de regio New England is niet langer een van de verdachten. De jongere, die de schuilnaam Coolio gebruikt, bekende eerder tegenover de politie van Los Angeles gehackt te hebben. In januari werd het huis van de jongere onderzocht. Diverse computers werden in beslag genomen. Uit de verzamelde informatie concludeert de FBI dat deze jongere niets te maken heeft met de DoS-aanvallen.

De FBI wil weinig kwijt over het verdere verloop van het onderzoek. Tegen de Wall Street Journal zei een onderzoeker wel dat er 'sterke aanwijzingen' zijn. Arrestaties zouden niet lang meer op zich laten wachten.

Geld van Microsoft

Softwaregigant Microsoft neemt haar eigen maatregelen tegen DoS-aanvallen. Het bedrijf heeft twee universiteiten geld gegeven om een remedie tegen de aanvallen te vinden. "Netwerkbeheerders moeten kunnen weten wanneer een bepaald systeem aangevallen wordt", zei Bob Herbold, Microsofts Chief Operating Officer.Eerdere relevante berichten: IT-industrie en Justitie oneens over nieuwe wetten (01 maart 2000) Internetvandalen leggen FBI plat met DoS-aanval (28 februari 2000) VS sprokkelen brokstukken bijeen na cyberaanvallen (11 februari 2000)