Inwoners van München krijgen Linux aangeboden van het stadsbestuur. Dat wil gebruikers van Windows XP helpen in de aanloop naar 8 april 2014, wanneer Microsoft de ondersteuning van dat nog altijd veel gebruikte besturingssysteem stopt. "De stad wil getroffen inwoners hierbij ondersteunen."

De 2000 cd’s met Ubuntu-versie 12.04 zijn vooral bedoeld voor burgers zonder de technische apparatuur en noodzakelijke downloadsnelheid.

Elektronisch afval

“Met de distributie van Linux-cd’s wil de stad vermijden dat oude computers nutteloos worden en de hoeveelheid elektronisch afval beperken. Tegelijkertijd presenteert het zich als een innovatie expert in Open Source-ontwikkeling”, leest de aankondiging op stadsportaal München.de, waarop ook een link naar de 12.04-download op de Ubuntu-website is geplaatst.

Op ondersteuning hoeven de ontvangers echter niet te rekenen. De stad München biedt geen support voor de Linux-versie van Ubuntu 12.04, hoewel het schrijft dat “het besturingssysteem is bijgewerkt tot en met april 2017.” Daarmee doelt het op het feit dat Ubuntu 12.04 een zogeheten LTS-versie (Long Term Support) is.

Linux-saga

Voor XP geldt dat vanaf 8 april volgend jaar niet meer. Een omslagpunt voor met name veel bedrijven die de populaire Windows-versie nog altijd draaien. München zelf is afgelopen mei van dit jaar, ondanks een heuse kostenstrijd, volledig overgestapt op Linux.

De gemeente stapt bovendien over van OpenOffice naar LibreOffice. Deze beslissingen maken onderdeel uit van de open source-strategie die München met vallen en opstaan sinds 2005 heeft ingezet. Daarbij ontwikkelt het zelf ook software voor eigen gebruik.