De gemeenteraad van München heeft besloten over te gaan naar OpenOffice-aftakking LibreOffice, meldt ontwikkelaar The Document Foundation. De variant van het kantoorpakket is ontstaan nadat softwarereus Oracle de oorspronkelijke open source-software in handen had gekregen. OpenOffice is na veel getouwtrek en ophef uiteindelijk uit handen gegeven door Oracle.

Migratie na migratie

LibreOffice is daarmee niet opgeheven. Het pakket lijkt de plaats van OpenOffice in te nemen als hét open source-alternatief voor Microsoft Office. München is al jarenlang bezig met een overstap van zijn pc-park naar Linux met daarop OpenOffice.

De overgang van Windows (oorspronkelijk NT) naar de eigen Linux-distributie LiMux, die is gebaseerd op Ubuntu. De desktopmigratie betreft 15.000 pc's, waarvan er in maart dit jaar 10.000 op LiMux zaten. Het doel is om eind dit jaar 12.000 desktops over te hebben op Linux.

Ondertussen heeft München sinds begin dit jaar wel al zijn gebruikers, ook die op Windows, overgeheveld naar OpenOffice. Die open source-software is beschikbaar op Windows en op Linux. Nu volgt dus een volgende migratieproject: voor de productiviteitssoftware.

'Levendige gemeenschap'

"Na een voorzichtige beoordeling van de risico's heeft het stadsbestuur van München besloten om van OpenOffice naar LibreOffice te migreren", verklaart woordvoerster Kirsten Böge van de Duitse stad. Reden voor de overstap is "onder andere de grotere flexibiliteit van het project met betrekking tot het opnemen van code uit open source-licenties."

"Ook wil München een grote en levendige gemeenschap zien van elk open source product dat het gebruikt." Deze opmerking slaat op het aanslaan van LibreOffice onder open source-ontwikkelaars, maar ook op het verval van OpenOffice. Laatstgenoemde is tegenwoordig officieel een incubatieproject van de Apache Foundation.

Doemstijding OpenOffice

Die open source-stichting heeft eind vorig jaar de alarmklok geluid over de toekomst van het applicatiepakket. Donaties zijn hard nodig anders gaat OpenOffice ten onder, luidde de boodschap van de OpenOffice-ontwikkelaars. Enkele dagen daarna heeft Apache die eigen doemstijding gesust: alles is prima.