De gemeente München heeft zijn grote migratie van een oude Windows-versie naar Linux nu gemaakt. De overstap naar een open source desktopomgeving is rond, wist projectmanager Peter Hoffman te melden op een Linux-bijeenkomst die vorige week plaatsvond in Berlijn. De it-afdeling is nu bezig de ingezette open source-strategie te borgen, meldt de open source-informatiesite OSOR van de EC.

Jarenlange aanloop

De borging moet ervoor zorgen dat de overstap naar open source niet slechts een eenmalige operatie is, met het oog op alleen kostenbesparing. De open source-strategie moet voor München een houdbare aanpak zijn die de interactie met burgers, bedrijven en andere publieke instanties duurzaam ondersteunt. Overigens waren interoperabiliteitsproblemen juist aanleiding voor het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken om begin 2011 weer van Linux af te stappen.

De Münchense projectleider Hoffman stelt echter dat de open source-strategie van de stad wel zorgt voor duurzame interactie. Dit is volgens hem mede te danken aan de geleidelijke overgang die de Duitse gemeente heeft doorgemaakt.

München heeft in 2003 al besloten dat het van Windows (toen nog NT 4.0) over zou gaan naar Linux. Die overstap is - na twijfel, tegenstand en vertraging - in 2005 serieus ingezet en heeft vervolgens vele jaren in beslag genomen. Daarbij is ook zelf open source-software ontwikkeld, voor het eigen gebruik.

Inclusief zelfbouw

"We hebben kleine stappen gezet, in plaats van een big bang-aanpak", zegt projectleider Hoffman. "We geven de voorkeur aan kwaliteit boven tijd, en hebben ervoor gekozen het zelf te maken in plaats van te wachten of te kopen." Het migratieproject loopt formeel in oktober af, weet H Online te melden.

Münche is nu officieel over naar een algemeen desktopsysteem, dat de eigen op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie Limux draait. Die software draait op 14.200 van de 15.000 desktops die de Duitse gemeente telt in zijn meer dan 51 kantoren. De overgehevelde desktops zijn er 2000 meer dan het aanvankelijke doel van 80 procent Limux-gebruik voor de Münchense pc's. Dat doel werd in november al behaald.

LibreOffice en onafhankelijkheid

De volgende stap is een volgende migratie: van open source-kantoorpakket OpenOffice naar de aftakking LibreOffice. Die fork neemt de rol over van OpenOffice dat sinds 2006 in gebruik is bij München. De aanstaande overstap naar LibreOffice, ontstaan in reactie op Oracle's verwaarlozing van het oorspronkelijke open source-pakket, is ruim een half jaar geleden al bekend geworden.

Het doel van de Linux-overstap was voor München het terugdringen van afhankelijkheid. De LibreOffice-migratie past in dit streven. Daarnaast was de gemeente ook uit op kostenbesparingen, die het naar eigen zeggen heeft behaald. Dat is begin dit jaar nog aangevochten door een - aanvankelijk geheim - rapport van HP, in opdracht van Microsoft. Daarbij zijn enkele aannames over de beheerkosten (total cost of ownership, TCO) gemaakt, die volgens München geen hout snijden.