Dit blijkt uit de Communications Outlook (pdf) die is gepubliceerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het rapport worden de kosten voor 780 oproepen, 600 sms'jes en 8 mms-berichten vergeleken. De prijzen variëren van 7,78 tot 37,49 euro per maand. Het onderzoek heeft maandelijkse tariefmetingen gedaan sinds augustus 2008.

Finland tweede

In Nederland betalen consumenten het minst van alle landen als er gemiddeld gebruikt wordt gemaakt van mobiele telefonie. Dan volgen Finland, dat vrijwel op gelijke voet staat met Nederland, en Zweden.

In de lijst van grootverbruikers staat Nederland op de tweede plek als het op tarieven aankomt, net achter Denemarken. De OESO definieert de categorie grootverbruikers als mensen die per jaar 1680 gesprekken voeren, en 660 sms'jes en 12 mms-berichten versturen.

Prijzen flink gedaald

Gebruikers die minimaal gebruik maken van hun mobiele telefoon zijn in verhouding met de rest van de wereld iets duurder uit. Nederlanders die 360 gesprekken per jaar voeren en daarbij 396 sms'jes en 12 mms-berichten versturen moeten Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken voor laten gaan. De oorzaak daarvoor is dat de prijs van standaardabonnementen in Nederland hoger ligt dan in die andere landen.

Uit het rapport blijkt verder dat tussen 2006 en 2008 de prijzen voor mobiel telefoneren met 21 procent zijn gedaald voor de minimale gebruiker. De modale gebruiker zag een prijsdaling van 28 procent en de grootverbruikers een daling van 32 procent.

Sms'en blijft lucratief

Sms'en blijft een erg lucratieve markt voor operators. Ook wordt er een trend gesignaleerd waarin de marketingafdelingen van de telecomaanbieders zich met sms-bundels steeds meer richten op jonge gebruikers.

Mobiele telefonie maakte in Nederland in 2007 slechts 26 procent uit van de totale omzet in de telecomsector. Dat ligt in Slovakije op een forse 65 procent. De Nederlandse telecom boekte in dat jaar 21,9 miljard dollar omzet. De meest recente omzet- en marktcijfers van de OESO zijn nog van 2007.