Iping Research heeft, in samenwerking met Stray Systems, onderzoek gedaan naar de gemiddelde snelheid van mobiel internet. Uit het onderzoek blijkt dat de snelheid van mobiel internet in de meeste gevallen aanzienlijk lager ligt dan de snelheden waarmee de providers adverteren.

In het onderzoek is gekeken naar snelheid, responstijd en stabiliteit van gprs- en umts-verbindingen. Het onderzoek wijst uit dat er grote verschillen in snelheden zijn tussen de verschillende aanbieders. Voor umts bedraagt het verschil tussen de langzaamste en de snelste aanbieder een factor 2. Voor gprs bedraagt dit zelfs een factor 3.

In de praktijk blijkt umts gemiddeld ongeveer twee maal zo snel te zijn dan gprs. De gemiddelde snelheid die gehaald wordt met een goede gprs-verbinding ligt rond de 75-80 Kbps. Bij umts wordt een gemiddelde snelheid gehaald van 150-160 Kbps.

De providers die het beste uit de bus kwamen voor umts en gprs waren respectievelijk T-Mobile en Telfort. Om consumenten meer inzicht te geven in de resultaten is de website mobielinternetkwaliteit.nl in het leven geroepen, waar mensen per postcode de resultaten kunnen bekijken.