De wittebroodsweken zijn voorbij voor mobiel internet in Nederland. “Met de nieuwe tariefstructuren lijkt KPN een statement te willen maken naar de consument: de tijd van goedkoop onbeperkt en ongelimiteerd internet op je mobiel is voorbij en smartphones kosten ook gewoon geld", stellen analisten van onderzoeksbureau Telecompaper.

Veel van alles of van alles weinig

Telecompaper hekelt de opzet van KPN's drie abonnementsvarianten, met daarin de verschillende bundels. De consument krijgt teveel keuze, met onduidelijkheden. “Klanten krijgen óf heel veel van alles óf van alles heel weinig." Door de koppeling van bellen en sms'en aan mobiel internet, moet de klant voortaan op al zijn gebruik letten, om niet boven de gestelde limieten te komen en dan te moeten bijbetalen.

KPN biedt volgens Telecompaper nu nagenoeg net zoveel belminuten/sms-berichten per maand als Vodafone. Het doet dat wel tegen een hogere prijs. De derde concurrent, T-Mobile, hanteert “over het algemeen lagere prijzen met iets andere bundelgrootte". Nu KPN de datalimieten fors verlaagd, is de klant die niet heel veel belt maar wel veel online is beter af bij de concurrent, aldus het onderzoeksbureau. Tenminste, zoals het er nu voor staat.

Vodafone volgt

Vodafone heeft begin deze maand nieuwe tarieven onthuld voor mobiel internet, maar dat betreft alleen abonnementen voor laptops, netbooks en tablets. Voor mobiel internet op smartphones komen er wel veranderingen aan, bevestigt het bedrijf tegenover Webwereld. "We zien ook een verschuiving naar mobiel internet. Dus wij zullen ook onze abonnementen moeten aanpassen", zegt een woordvoerder.

Op dit moment beraadt de provider zich over die veranderingen. De woordvoerder wil verder niet op de zaken vooruitlopen. Vodafone zegt de ontwikkelingen met interesse te volgen. "Maar dat doen we altijd."

T-Mobile stil

T-Mobile heeft “kennis genomen van de plannen van KPN", reageert een woordvoerder. Hij geeft echter geen reactie op de nieuwe KPN- en Hi-abonnementen. “We geven nooit commentaar op wat onze concurrenten doen." Ook over wat T-Mobile zelf eventueel van plan is, luidt het antwoord ook: 'geen commentaar'.

T-Mobile heeft zich lange tijd onderscheiden van concurrenten KPN en Vodafone door mobiel internet onbeperkt aan te bieden. Daar is sinds april dit jaar verandering in gekomen: ook T-Mobile knijpt veelverbruikers af. Het rekent klanten tot op heden niets extra voor data boven een bepaald datalimiet. De operator heeft in februari al voorspeld dat de kosten voor mobiel internet onvermijdelijk zullen stijgen. KPN en Vodafone spraken dat toen nog tegen, maar dat was vóórdat Nederland wettelijk verplichte netneutraliteit kreeg.

Meer betalen

Nu neemt KPN het voortouw, maar het lijkt door te schieten. “Het nieuwe aanbod is voor een reguliere consument die geen duur alles-in-een abonnement heeft of wil, drastisch verslechterd", oordelen de onderzoekers. De datalimiet is voor die klant namelijk met een factor 10 verlaagd; naar 100 MB per maand. Lichtpuntje is volgens het onderzoeksbureau wel dat de hoeveelheid data binnen een bundel vrij snel oploopt tussen de verschillende bundels, die qua prijs ook oplopen.

Hoeveel geld dat dan is, is afhankelijk van de consument. “Gemiddeld verbruikt de Nederlandse mobiele internetter ongeveer 300MB per maand, maar dat varieert uiteraard sterk per gebruiker en per type mobiele telefoon. En ook deze hoeveelheid kan binnen een maand veranderen na het installeren van specifieke apps die veel data consumeren."

'Creatief'

Telecompaper voorspelt dat de middelste abonnementsvariant (in verschillende bundels af te nemen) “vanwege de lage uploadsnelheid weinig in trek zal bij Skype-gebruikers of gebruikers die bijvoorbeeld foto's uploaden naar een webalbum". Dit is een gevolg van het feit dat KPN klem zit tussen teruglopende inkomsten uit bellen en sms'en - versterkt door de opkomst van mobiel internetgebruik - de wettelijke verplichting van netneutraliteit en de financiële eisen van aandeelhouders.

“Een direct gevolg hiervan is dat KPN creatief moest zijn met zijn nieuwe aanbod om een commercieel levensvatbaar model te presenteren", stelt Telecompaper. “Dit resulteert in duurdere abonnementen, zoals KPN zelf ook erkent." Een woordvoerder van het telecombedrijf heeft al ronduit gezegd dat het klanten over wil krijgen naar die premium abonnementen. Die bieden hogere datalimieten, een hogere downloadsnelheid en ook een uploadsnelheid die niet heel ver achterblijft bij de downloadsnelheid.

'Defensief'

Of die zachte dwang naar de premium abonnementen KPN echt helpt, wordt nog betwijfeld. Financieel analisten reageren koeltjes op de nieuwe mobiele abonnementen van het bedrijf. Zij noemen de nieuwe tarieven 'defensief' en verwachten dat Vodafone en T-Mobile er grotendeels in meegaan, meldt investeerderssite Belegger.nl.

De door die site aangehaalde analist Victor Bareño van investeringsbank SNS Securities stelt dat KPN hiermee wel een halt toeroept aan de kannibalisatie van traditionele telecominkomsten, uit bellen en sms'en, door nieuwe toepassingen, via mobiel internet. Bareño verwacht dat Vodafone en T-Mobile de prijsverhogingen van KPN grotendeels volgen, wat dan wel enige extra concurrentie oplevert.