De noodvoorziening is gisteravond geïnstalleerd en moet in totaal 700 zendmasten bedienen. Van dat aantal is op donderdagochtend om 10:00 slechts de helft aangesloten. “Technici zijn nog altijd bezig met het aansluiten van alle zendmasten. We dachten dat dit gemakkelijk zou verlopen", zegt woordvoerder Joost Galema van Vodafone.

'Landelijk niet 100%'

De gevolgen van deze extra complicaties zijn dat klanten vandaag nog altijd problemen kunnen hebben bij met name mobiel internet. Dat 3G-verkeer wordt momenteel gerouteerd via andere netwerkcentrales. Daarbij wordt voorrang gegeven aan de dichtbevolkte gebieden. Galema: “Door deze vervangende oplossingen krijgen we het landelijk gezien op dit moment niet voor de volle honderd procent stabiel."

Vodafone geeft aan dat het op dit moment niet precies in kaart heeft gebracht welke delen van Nederland te kampen hebben met de storing. Het stelt wel dat Zuid-Holland nog altijd de meeste last heeft. Inmiddels is ook gebleken dat de storing in de Randstad niet alleen landelijke gevolgen maar ook internationale impact heeft. De voicemail-service en roaming in het buitenland hebben er enige tijd uitgelegen, bevestigt Vodafone aan Webwereld.

Uitwijk versus domino-effect

Terwijl het telecombedrijf de storing de baas probeert te worden, praat het ook met zijn concurrenten over uitwijkmogelijkheden. De woordvoerder stelt dat dit “complexe" gesprekken zijn die nog altijd lopen met KPN en T-Mobile. De drie bespreken mogelijkheden voor samenwerking bij omvangrijke storingen.

“Er is de hele nacht over doorgepraat. Dit soort zaken zijn complex te organiseren. Belangrijk is dat geen van de drie netwerken eronder lijden wanneer er verkeer wordt overgedragen." Een Vodafone-directeur liet overigens weten dat dit inmiddels handmatig geprobeerd is.

Centrale in brand

De oorzaak van de hele situatie is een brand in een middelgrote netwerkcentrale van Vodafone. Die onbemande installatie heeft woensdagochtend om 05.00 uur vlam gevat. Dit zorgt voor landelijke telecomproblemen voor Vodafone-klanten, waaronder ook de Nederlandse overheid, die al jaren grootafnemer is bij Vodafone.

De uitslag van het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog, meldt de politie Rotterdam-Rijnmond. Iets wat volgens een woordvoerder gebruikelijk is bij "heftige branden van een dergelijke omvang."

CEO Rub Shuter komt met een derde videoboodschap over de storing.

Update 10.15: Vodafone meldt dat vaste telefonie (Vodafone Office Voice) volledig is hersteld.