Dat blijkt uit een rapport van het CBS. In 2007 maakte 17 procent van de Nederlanders gebruik van mobiel internet, dit jaar geldt dat voor 23 procent van de bevolking.

De toegenomen belangstelling voor mobiel internetten hoeft niet te verbazen gezien de populariteit van de iPhone. Daarnaast is het op veel openbare plaatsen, zoals stations, mogelijk om via WiFi online te gaan.

De laptop stijgt ook flink in populariteit en begint de pc enigszins uit de huiskamer te verdringen. In 2006 had 32 procent van de huishoudens een laptop met internetaansluiting, in 2008 ligt dat percentage op 54 procent. Zes op de zeven huishoudens heeft nu toegang tot internet.

Bankzaken

Nederlanders raken steeds meer vertrouwd met internet. Zo prefereert bijna de helft van de internetters een digitale krant boven een papieren editie en kijkt en luistert datzelfde aantal naar tv en radio via het internet.

Bij internetbankieren begint de groei enigszins af te zwakken. Na een stijging van 2 procentpunt in vergelijking met vorig jaar handelt nu 74 procent zijn bankzaken online af.

Solliciteren

Nederlanders gaan ook vaker online om te winkelen. Dit jaar winkelen er 7,7 miljoen mensen via internet. Dat zijn er 200.000 meer dan vorig jaar. De helft van de internetters boekt de vakantie via het web in plaats van naar het reisbureau om de hoek te lopen.

Solliciteren of werk zoeken op internet is een van de weinige interactieve activiteiten waar het CBS een daling signaleert. Zocht in 2007 nog 21 procent naar werk via het web, een jaar later is dat nog maar 18 procent.