Autofabrikanten en elektronicabedrijven hebben een samenwerkingsverband opgericht onder de paraplu van de Linux Foundation. Het doel van de Automotive Grade Linux (AGL) werkgroep is het ontwikkelen van Linux-software voor de auto-industrie. Onder meer Toyota, Jaguar, Nissan, Intel en Samsung doen mee.

Tizen geschikt voor auto's

Het besturingssysteem Tizen is het platform dat gezamenlijk gebruikt wordt bij het bouwen van nieuwe toepassingen in auto's. Het doel is om het open source besturingssysteem te benutten voor de ontwikkeling van nieuwe boordcomputers en entertainmentsystemen in auto's. Chipfrabrikant Intel liet bij de verschijning van Tizen eerder dit jaar al doorschemeren dat de distro hier bij uitstek geschikt voor is.

De Linux Foundation wijst op de 10 miljard dollar die al is geïnvesteerd in Tizen en wil de auto-industrie hiervan laten profiteren. Alle leden van de werkgroep hebben toegezegd de op Tizen ontwikkelde software langdurig te ondersteunen. Uiteindelijk moet er in de gehele auto-industrie een brede samenwerking ontstaan waarbij het mobiele OS als platform gebruikt zal worden.

Intel en Samsung als aanjagers

Tizen is een relatief jong besturingssysteem en komt voort uit het mobiele platform MeeGo. Het is ontwikkeld door een groot aantal elektronicafabrikanten, met Intel en Samsung als aanjagers. De verwachtingen zijn dat laatstgenoemde dit jaar nog telefoons op de markt brengt die werken op het open source OS.

De Linux Foundation zorgt ervoor dat Linux-ontwikkelaars - waaronder bedenker Linus Torvalds - onafhankelijk kunnen blijven werken. Daarnaast houdt de groep toezicht op de merknaam Linux. Naar aanleiding van het AGL-project voegen autofabrikant Jaguar en entertainment-systeembouwer Harman zich toe als 'silver' lid van de Linux Foundation en investeren zij jaarlijks 20.000 dollar in Linux.