Volgens Blauw Research is er in het eerste half jaar maar liefst 550 miljoen euro besteed via mobiele e-commerce. Via de tablet en de smartphone verdienden webshops 67 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Volgens het onderzoek beslaat de zogeheten m-commerce al 11 procent van de totale e-commercemarkt. Uiteindelijk zal m-commerce dit jaar al 1,2 miljard euro opbrengen.

Mobiel besteden: 239 euro per persoon

Blauw Research deed het onderzoek in opdracht van Thuiswinkel.org, de belangenorganisatie van 2000 webwinkels in Nederland. In het eerste half jaar hebben 2,3 miljoen mensen een aankoop gedaan via de smartphone of tablet. Dat is een toename van 53 procent ten opzichte van vorig jaar. Ze waren goed voor in totaal 12 miljoen online bestedingen gedaan. Gemiddeld is er 239 euro per persoon betaald.

Met name kleding en schoenen zijn in trek. Liefst 40 procent van de mobiele bestellers besteedden geld in dat segment. Daarna komen verzorgingsproducten (22 procent), computerhardware (21 procent), muziekdownloads (20 procent) en vliegtickets (19 procent). De meeste bestellingen, twee derde, gaat via de tablet, en dan ook nog vanuit huis (83 procent). Voor de betalingen wordt het meest gebruik gemaakt van iDeal.