De mobiele telecommarkt raakt steeds verder in het slop. Nederlandse telco's blijven verlies lijden als gevolg van de afname van bellers. Volgens onderzoeksbureau Telecompaper komt dat niet alleen door de economische malaise, maar ook door nieuwe regelgeving op bijvoorbeeld wat operators elkaar mogen rekenen voor gesprekken tussen netwerken en roaming.

Buiten de bundel

“Vroeger waren veel inkomsten afhankelijk van bellen buiten de bundel", vertelt Telecompaper-onderzoeker Alejandra van de Roer aan Webwereld. “Nu wordt er minder buiten de bundel gebeld, zijn er andere mobiele pakketten op de markt en gebruikers letten zelf beter op hun belgedrag."

Providers zullen de tarieven nog verder moeten aanpassen om het inkomstenverlies goed te maken. De totale omzet van mobiele providers daalde het afgelopen kwartaal 3,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. “We verwachten hogere tarieven en andere abonnementsmodellen waarmee mobiele providers inkomsten kunnen genereren", aldus Van de Roer.

Klanten terug naar oude model

Vooral het aantal gesprekken en sms'jes neemt af in vergelijking met dataverkeer. “Aanbieders proberen deze negatieve trend tegen te gaan door bijvoorbeeld gratis onbeperkt bellen te introduceren. Ze hopen daarmee klanten terug te krijgen naar het oude model waarin ze veel belden", aldus Van de Roer. “Maar we denken dat het erg moeilijk zal zijn om deze verschuiving om te keren."

Het onderzoeksbureau wijst verder op de huidige economische omstandigheden, waardoor consumenten minder uitgeven aan mobiele telefonie. Wel ziet Telecompaper een stijging van het aantal simaansluitingen in Nederland. Dat groeide licht met 1,5 procent naar een totaal van 20,9 miljoen aansluitingen. Volgens Van de Roer gebruiken veel Nederlanders meerdere simkaarten, bijvoorbeeld in tablets of een zakelijk toestel.

KPN hardst getroffen

Over het hele jaar 2012 verwacht het onderzoeksbureau een totale afname van 3 á 4 procent te noteren naar 5,9 miljard euro. Voor de komende jaren voorspelt het bureau dat de inkomsten uit mobiele diensten gelijk blijven en uitkomen op 6,1 miljard euro in 2016.

KPN wordt het hardst getroffen en zag de omzet op de mobiele markt met 5 procent dalen het afgelopen kwartaal. T-Mobile en Vodafone groeiden juist heel licht, met respectievelijk 0,6 en 0,4 procent. Het aantal aansluitingen groeide nog verder tot 20,9 miljoen.

Update 21 augustus: Quote aangepast van Alejandra van de Roer om het verband tussen de regelgeving en het buiten de bundel bellen weg te halen. Ook duidelijker aangegeven dat ook het sms-volume daalt.