Een grote sprong in het diepe voor Duolingo. De populaire gratis app waarbij gebruikers talen leren door zelf spelenderwijs webteksten te vertalen, lanceert op 13 mei het Duolingo Test Center. Daarbij kan er voor 20 dollar een taalexamen worden afgelegd, vanuit je eigen huis. De dienst start met een Engels examen van circa 20 minuten, vertelt oprichter Luis von Ahn van Duolingo in gesprek met Webwereld. Nog dit jaar volgen meer talen.

Vals spelen?

Duolingo wil uiteraard voorkomen dat studenten vals spelen. Dat doen zij door hen gedurende de hele test te volgen met de camera en microfoon van het mobiele apparaat. Iedereen die wil slagen moet bovendien met de rug naar een muur staan, zodat er geen stiekeme hulp wordt gegeven. Elk examen wordt nagekeken door een fysiek persoon, die de opnames en resultaten binnen 24 uur bekijkt.

Von Ahn hoopt te concurreren met dure taalinstituten. Veel mensen die een taalcertificaat nodig hebben, bijvoorbeeld om aan werk te komen in opkomende landen, kunnen dat nu alleen in grote steden doen voor honderden dollars.

"Je kunt ons examen het beste vergelijken met het diploma van TOEFL [Test of English as a Foreign Language -red]. Het niveau komt vrijwel volledig overeen. De vraagstelling is zoals gebruikers gewend zijn van Duolingo. Uiteindelijk krijg je als eindresultaat een bepaald niveau, waarbij het hoogst haalbare native is", aldus Von Ahn.

Meer talen voor ons

Ook is er goed nieuws voor Nederlandse gebruikers. Duolingo voegt binnen 4 tot 6 maanden de talen Duits, Frans, Spaans en Italiaans toe.