De kans op een doorslaand succes als mobiele appmaker slinkt verder. Althans, dat beredeneert Gartner op basis van zijn cijfers voor de komende jaren. Meer onderlinge strijd tussen apps en hogere gebruikerseisen gaat het voor de ontwikkelaars van apps voor smartphones en tablets nog moeilijk maken, aldus het analysebureau.

Alleen Apple's App Store en Google Play al bieden beide nu meer dan een miljoen apps aan. Vandaag de dag wordt circa 90 procent van de apps minder dan 500 keer per dag gedownload en verdienen de makers minder dan 1,25 dollar per dag. Een bedrag dat de komende jaren verder daalt door meer concurrentie.

Gebruiker steeds veeleisender

Daarnaast moet er steeds meer rekening worden gehouden met de behoefte van de gebruiker. Het ontwikkelen, testen, implementeren en ondersteunen wordt alsmaar duurder. Gevolg is dat in 2018 slechts één op de tienduizend consumentenapps door ontwikkelaars als een financieel succes mag worden beschouwd. Volgens Gartner moeten appmakers hier rekening mee houden en hun verwachtingen aanpassen.

Tot slot verwachten de analisten dat het aantal gratis apps stijgt naar 94,5 procent in 2017. Nu ligt dat percentage nog op 91 procent. Het totale aantal downloads groeit in diezelfde periode naar verwachting van 102,1 miljard naar 268,7 miljard. Toch geldt dat (in absolute aantallen) ook voor het aantal betaalde apps, van 9,2 miljard nu naar 14,8 miljard in 2017.