Apple heeft net laten weten dat zijn App Store, voor de iPhone en iPod Touch, de 1,5 miljard downloads heeft gehaald. Dat is krap drie maanden na het halen van de 1 miljard downloads.

Onderzoeksbureau Juniper Research voorspelt een flinke groei voor app stores, niet alleen voor Apple-smartphones. Het analistenbureau ziet twee aandrijvers voor deze markt. "Enerzijds het toenemende aantal app stores dat is gericht op mobiele telefoons voor de massamarkt. Anderzijds de enorme toename aan applicaties, die aantrekkelijk zijn voor bredere en verschillende doelgroepen", verklaart Juniper.

Wildgroei

Diverse producenten van mobiele telefoons, maar ook telecomoperators en platformmakers als Microsoft hebben - of komen met - eigen app stores. Het aanbod aan applicaties is veelal nog mager. Nokia, Palm en Blackberry-maker RIM hebben hun online-winkels voor mobiele applicaties al live.

De Nederlandse appstore voor Blackberry-smartphones zou deze maand nog zijn debuut maken, net als voor een reeks andere Europese landen. Nederlandse woordvoerders kunnen daar echter "nog niets over zeggen"