Nederland mag zich wat betreft vaste verbindingen rekenen tot de top van Europa, maar holt qua snelheid van mobiele verbindingen achteraan. Uit een rapport van distributienetwerk Akamai blijkt dat Nederlandse telecomproviders ondermaats presteren.

Akamai onderzocht van twee geanonimiseerde Nederlandse telecomproviders de gemiddelde en maximale snelheid die via het 3G-netwerk behaald kon worden, terwijl in sommige andere landen al met 4G gemeten werd. Uit die tests blijkt dat met moeite een gemiddelde van 2 Mbps gescoord wordt, terwijl de topsnelheid stokt bij 5 Mbps. Ter vergelijking: Moldavië scoort gemiddeld 2,3 Mbps en piekt op 10 Mbps, terwijl ook een land als Griekenland met maximale snelheden van 20 Mbps en een gemiddelde van 5 Mbps het aanmerkelijk beter doet.

Spanje topscorer in Europa

Absolute toppers in het mobiele geweld zijn Oostenrijk en Rusland. In deze landen halen providers gemiddeld 8 Mbps en scoren zij qua topsnelheid tussen de 30 en 40 Mbps. Een Spaanse provider haalt zelfs 44 Mbps. Voor het onderzoek zijn per provider minimaal 1000 unieke IP-adressen onderzocht, afkomstig van zowel smartphones, laptops, tablets en andere mobiele apparaten.

Redenen voor de relatief lage snelheden in Nederland zijn het gebruik van datalimieten en snelheidsbeperkingen en het achterblijven van het aanbod van 4G-verbindingen in vergelijking met andere (Europese) landen.

Nederland kan bogen op prima vaste infrastructuur

Op gebied van snelheid van vaste verbindingen en penetratiegraad scoort Nederland een stuk beter. Zo heeft een krappe 82 procent van de internetters een breedbandverbinding, wat wereldwijd een derde plaats oplevert, net achter Zuid-Korea (86 procent) en Zwitserland (82 procent). De gemiddelde snelheid van een Nederlandse internetverbinding ligt op 8,6 Mbps, een verbetering van 3,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wereldwijd bezet Nederland daarmee een zesde plaats.

DDoS-aanvallen exploderen

Tot slot wordt in het rapport gemeld dat het aantal DDoS-aanvallen in 2012 ten opzichte van 2011 verdubbeld is. De bevindingen van Akamai liggen in lijn met die van Verizon: financiële instellingen worden het meest aangevallen. China is wereldwijd bron van cybercrime: 41 procent van het totaal komt uit het Aziatische land. In Europa genereert Roemenië 2,8 procent van het totale aanvalsverkeer, waarmee het koploper is en wereldwijd op de zevende plaats terechtkomt.