Oracle gooit zijn gewicht achter Java. Het concern breidt de uitvoering van Java voor mobiele apparaten (Java ME) uit met HTML-rendermachine WebKit, een JavaScript machine en een JavaScript/Java bridge. Dat betekent dat telefoons die uitgerust zijn met toekomstige versies van Java ME toegang hebben tot websites zonder hun browser op te starten. Dat zou volgens Oracle zelfs zonder prestatievermindering moeten kunnen.

JavaFX

Oracle is ook bezig met 2D- en 3D-acceleratie op Java ME-toestellen. Een gloednieuwe grafische engine zou daarvoor moeten zorgen. Die engine sluit ook aan op JavaFX, de door Java-schepper Sun ontwikkelde moderne multimedia-interfacelaag voor mobiele apparaten. Om JavaFX populair te maken gaat Oracle de bibliotheek als open source aanbieden. Later dit jaar komt JavaFX waarschijnlijk onder de GPL-licentie uit.

Java ME zou volgens Oracle ‘moderne grafische hardwareaccelerators’ gaan ondersteunen. Thomas Kurian van Oracle vertelde op het JavaOne congres in San Francisco dat de graphics vergelijkbaar moeten zijn met DirectX op Windows en OpenGL of zelfs beter moeten zijn.

Video-conferencing

Oracle optimaliseert Java ME voor de ARM7 en ARM9 chipsets. Mobiele telefoonproducenten als Samsung, Broadcom en Texas Instruments gebruiken die chipsets regelmatig al in featurephones (een marktsegment onder de smartphone). Het Java ME-platform zou de mogelijkheden op die telefoons dan ook uitbreiden. Oracle gokt op een platform met video-conferencing, samenwerkingstools, browsen en scrollen zoals dat nu nog maar op een beperkt aantal telefoons mogelijk is.

Multithreading

In de volgende versie van JavaFX, die voor het derde kwartaal van 2011 gepland staat, komt Oracle ook met bijvoorbeeld multithreading en web-aantekeningen. Het bedrijf gaat ook door met door Sun gestarte plan om de VM open te zetten voor andere talen dan Java. Zo zou het bijvoorbeeld eenvoudiger moeten worden om graphics te maken met behulp van JavaScript, JRuby en Groovy.

Met de verbeteringen in Java ME wil Oracle Google’s Android voorbijstreven. Android maakt gebruik van de Dalvik virtuele machine omdat die enkele tekortkomingen van Java ME op zou lossen. Oracle startte al eerder een rechtszaak tegen Google omdat de zoekgigant met Android Java-octrooien zou schenden.

Heel Java

De uiteenzetting van de plannen voor de mobiele uitvoering van Java is gedaan in het bredere kader van de roadmap voor heel Java. De reguliere (Standard Edition) en zakelijke (Enterprise Edition) uitvoeringen worden geoptimaliseerd. Oracle splitst en optimaliseert het onwikkelprogramma van Java (JDK). De nieuwe versie daarvan wordt medio volgend jaar verwacht.