De Amerikaanse portal The Ladders, die meer dan 6 miljoen werkzoekende leden telt, heeft de vacatures van 600 verschillende beroepen over de afgelopen vijf jaren geanalyseerd. Daaruit kwam een top 3 ‘meest aangeboden banen’ naar voren en die wordt achtereenvolgens vertegenwoordigd door de iOS-developer, de UI-developer en de ontwikkelaar voor Android.

[index date=201311171335]Vijftien maal vaker[/index]

Deze functiebenamingen werden het afgelopen jaar minstens 15 maal vaker geplaatst dan vijf jaar geleden. De titels iOS- en Android-developer waren toen zelfs nagenoeg ongehoord op de site van The Ladders.

In de top 10 staan nog meer ict-gerelateerde functies. Een functie waarvan de bekendheid bijvoorbeeld ook omhoog geschoten is, is die van de ‘Data Scientist’. Andere populaire beroepen zijn ‘Dev Ops Engineer’, ‘Business Intelligence Developer’ en ‘UX designer’.

[index date=201311171334]Managers en directeuren impopulair[/index]

Banen die in de basis niets met ict te maken hoeven hebben, maar wel in de top 10 staan, zijn ‘Administrative assistant’, ‘Paralegal’ en ‘Staff Accountant’.

De grote ‘verliezers’ zijn banen met de omschrijving ‘manager’ of ‘director’. Vijf jaar later is het aantal vermeldingen van ‘director’ liefst gehalveerd, terwijl de behoefte aan een ‘manager’ met een kwart gedaald is.