De GSM Association doet een beroep op alle overheden om een kwart van de frequenties die vrijkomt door het afschaffen van analoge tv via de ether, te reserveren voor mobiel breedband. De wereldwijde lobbyclub van telecombedrijven noemt dit ‘een kans die maar eens per generatie voorbijkomt'. In Barcelona heeft de organisatie een apart paviljoen ingericht over de kwestie.

De band voor analoge tv loopt van 470 tot 862 Megahertz. Door een kwart hiervan te gunnen aan mobiel breedband, kan 'de mobiele industrie het uitrollen van breedbandcommuncatie dramatisch versnellen en de dekking daarvan verbeteren', stelt de GSMA.

Fors goedkoper

Volgens de GSMA is het fors goedkoper om lagere frequenties in te zetten voor mobiel breedband. Deze hebben een groter bereik en gaan beter door muren heen, waardoor er minder infrastructuur nodig is. De besparing kan oplopen tot 70 procent.

Landen zijn volop bezig de ether voor analoge tv uit te schakelen. Hiervoor in de plaats komt het digitale signaal, wat onder meer een betere beeldkwaliteit biedt. De Europese Unie loopt voorop, maakte Brussel gisteren bekend. In sommige landen waaronder Nederland, Duitsland en een deel van België is het al niet meer mogelijk om analoog televisie te kijken via de ether.

Analoge tv in 2015 verdwenen

Eind 2015 moet analoge tv via de ether in Europa zijn uitgefaseerd. 21 lidstaten bieden inmiddels digitale televisie aan. Hiermee ligt de EU naar eigen zeggen goed op schema. Op 12 juni van dit jaar schakelt de VS het analoge signaal uit. Japan volgt in 2011, India en Rusland trekken in 2015 de stekker uit de ether.

In de Verenigde Staten gunde het telecomagentschap eind vorig jaar al ongebruikte televisiefrequenties aan technologiebedrijven voor het aanbieden van mobiele diensten.