Het komende najaar is de keus aan nieuwe modellen uitzonderlijk groot: van 'eenvoudige' telefoons met een zwart/wit-scherm tot aan telefoons met kleurenscherm en ingebouwde digitale camera.

De mobiele telefoon mag weer gezien worden. De trend was de afgelopen jaren duidelijk dat de telefoon alsmaar kleiner werd totdat er sommige modellen voor de gemiddelde volwassen mensenhand niet meer echt te bedienen waren. Het grote voordeel is natuurlijk dat de mobiele telefoon praktisch niet meer opvalt en in ieder zijn broekzak, colbert of handtasje paste. Maar erg praktisch was het allemaal niet. Daarnaast ontstond recentelijk het probleem dat de consument steeds meer met zijn mobiele telefoon wilde. De telefoon moest plaatjes kunnen versturen, de belmelodie moest eenvoudig te wijzigen zijn en het liefst moest de telefoon ook over een uitgebreid woordenboek beschikken in meerdere talen om de gebruiker te assisteren bij het invoeren van tekstberichten.

De prijs van al dit moois is dat vrijwel elke fabrikant een eigen standaard ontwikkelde voor het versturen van plaatjes en beltonen. Maar de toekomst ziet er toch behoorlijk rooskleurig uit. Enige jaren geleden maakte de gsm-standaard een einde aan de diversiteit aan mobiele-telefoonsystemen. Zo ook is de verwachting dat mms (Multimedia Message Service) een einde zal maken aan de verschillende sms-standaard van diverse fabrikanten. Hoewel wel gezegd moet worden dat het elke fabrikant in principe vrij staat om een eigen standaard toe te voegen.

Kenners verwachten dat vanaf 2003 er praktisch geen telefoons meer op de markt zullen worden gebracht zonder kleurenscherm of mms-ondersteuning. De fabrikanten voorzien dit najaar ook de instapmodellen van hun mobiele telefoonlijn van een kleurenscherm.

Nokia

Nokia doet het voornamelijk goed bij de jeugd. Mede door het aanbod van ringtones en plaatjes door verschillende bedrijven specifiek voor de Nokia boert deze Finse mobiele telefoonbouwer nog altijd uitstekend. Bedrijven als Sony Ericsson en Siemens hebben het aanzienlijk moeilijker om grip op de jeugdige beller te krijgen. Maar er zijn fabrikanten die, mede dankzij een sterke marketingcampagne van de fabrikant of provider, toch enige grip op de markt krijgen. Ook slaan de meeste modellen die de fabrikant lanceert qua vormgeving erg aan.

Nokia 3510(i)

De Finse onderneming brengt dit najaar twee nieuwe instapmodellen op de markt: de Nokia 3510 en de Nokia 3510i. Het enige verschil tussen beide is dat de 3510 een zwart/wit-scherm heeft en de 3510i een kleurenscherm. Beide toestellen kunnen mms-berichten versturen en ontvangen en kunnen van een nieuw frontje worden voorzien. De spreektijd van zowel de 3510 en 3510i is maximaal vier en half uur. De standbij-tijd bedraagt 13 dagen.

De telefoons beschikken over een kleine muzieksynthesizer waarmee ze polyfoon (meerstemmige) geluiden en muziekstukken kunnen gebruiken als beltoon.

Nokia 7210

De 7210 is vooral bedoeld voor de zakelijke markt. Wel is de telefoon voorzien van extra's zoals de mogelijkheid om van frontje te wisselen, polyfone belmelodieën, gprs en de mogelijkheid om mms-berichten te versturen en te ontvangen. Het toestel meet slechts 106x45x17.5 mm en weegt 83 gram. Op één batterijlading kan er maximaal vijf uur door het toestel worden gesproken.

De standby-tijd bedraagt maximaal driehonderd uur. Een aardige extra voorziening is de ingebouwde FM-radio.

Siemens

Bij de jeugd staat Siemens niet te boek als het meest hippe merk dat je kunt hebben. Hoewel het bedrijf zich sinds enige tijd meer richt op de jeugdige gebruiker heeft het als een van de weinige telefoonfabrikanten geen mobiele telefoon met kleurendisplay voor de normale gebruiker op het programma staan.

Siemens M50

Siemens biedt weliswaar zijn SX45 met kleurenscherm aan, maar deze is met een prijs van boven de duizend euro duidelijk voor het topsegment bedoeld. Het bedrijf heeft voor het komende kwartaal de Siemens 'M50' gepland. De M50 is een klein toestel met een spreektijd tot wel zes uur. Standby houdt het toestel het tien dagen uit. De telefoon ondersteund geen mms. Wanneer de Duitse fabrikant deze standaard zal gaan ondersteunen is nog onbekend.

Het front van de M50 is te vervangen. Zo kan de telefoon van een geheel andere 'look' worden voorzien. De M50 weegt 97 gram en meet 109x46x23 mm.

Siemens SX45

De SX45 is absoluut een gadget voor de (vermogende) zakenlieden. Het is een handheldcomputer met een ingebouwde telefoon. Je kunt er mee e-mailen, Word documenten bekijken, je spreadsheet bijwerken, streaming audio en video bekijken en ook gewoon bellen. Het apparaat is met 134,3 x 87 x 26,5 mm en 303 gram fors voor een mobiele telefoon. Maar het is niet geheel een eerlijke vergelijking. Het apparaat lijkt als twee druppels water op een handheldcomputer en heeft ook diens omvang. De SX45i ondersteunt overigens geen mms. Wel is het invoeren van tekstberichten zeer eenvoudig met dit toestel. De gebruiker kan door middel van een 'virteel toetsenbord' dat op het scherm wordt geprojecteerd eenvoudig sms-berichten intoetsen.

Het toestel wordt geleverd met een headset waardoor de gebruiker een telefoongesprek kan voeren. Ook kan de headset gebruikt worden om mp3-bestanden te beluisteren. De SX45i kan aan de pc gekoppeld worden en ondersteund verschillende opslagkaarten.

Sony Ericsson

Volgens onderzoeksbureau Gartner is Sony Ericsson na Nokia (35 procent), Motorola (15,5 procent), Samsung (9,6 procent) en Siemens (8,8 procent) met 6,4 procent de nummer vijf van de wereld. Dit terwijl Ericsson enige jaren geleden de strijd voer met Nokia om de eerste plaats. Ericsson en Sony hebben besloten om samen te werken op het gebied van de mobiele telefoons en hebben daarop het merk 'Sony Ericsson' opgericht. De bedrijven verkopen zowel telefoons onder de eigen merknaam als onder 'Sony Ericsson'. Maar vrijwel alle nieuw ontwikkelde modellen worden enkel onder de nieuwe naam verkocht.

Sony Ericsson T200

Dit najaar brengt Sony Ericsson de T200 als instapmodel op de markt. De T200 onderscheidt zich van zijn concurrenten door optioneel een mobiel toetsenbord aan te bieden. Het is mogelijk om het toetsenbord aan de T200 te koppelen waardoor het gemakkelijker wordt om middels het toestel mobiel te chatten. Voor wat de prestaties betreft komt deze overeen met de Siemens. De T200 biedt geen ondersteuning voor mms en is voorzien van een zwart/wit-scherm. Wel heeft dit toestel evenals de Nokias de mogelijkheid om Java-toepassingen te draaien. Dit heeft als voordeel dat de gebruiker zelf toepassingen in de telefoon kan laden.

Met zijn 84 gram en 105x48x22mm als afmeting is kan dit toestel zich prima meten met de Nokia 3510.

Sony Ericsson T68i

Een geheel ander verhaal is de Sony Ericsson T68i. Dit toestel biedt praktisch alles wat op dit moment 'hot' is. Het toestel is voorzien van een kleurenscherm, Bluetooth waarmee een draadloze verbinding kan worden gemaakt met de computer, uitgebreide kalendersoftware, mms en het toestel kan met gesproken opdrachten worden bestuurd. Aan het toestel kan optioneel een camera worden aangesloten waarmee de digitale afbeeldingen via mms kunnen worden verstuurd. Het telefoonboek is zéér uitgebreid. Als een van de weinige kan de T68i het telefoonboek geheel draadloos met een computer koppelen. Ook kunnen de telefoonboekingangen van een foto voorzien worden. Een aardigheidje is dat de T68i ingesteld kan worden om zonder tussenkomst van een pc zelfstandig de e-mail op te halen.

Het toestel is 100x48x20mm en weegt 84 gram.

Samsung A400

De nummer drie van de wereld heeft een speciale 'damestelefoon' ontworpen: \Ladies only', zo adverteert Samsung. De A400 is, als je de extra's bekijkt, inderdaad niet écht het ideale geschenk voor de man. Niet alleen oogt de telefoon met een rode buitenkant en een gegraveerd roosje vrouwelijk, ook beschikt de telefoon over een cycluskalender, calorieëncalculator en bioritmenmeter.

De telefoon is klein, de afmeting bedraagt (70x48,5x22,5 mm) en hij weegt slechts 85 gram.

Samsung T100

Samsung heeft ook zijn eerste kleuren gsm-toestel op de markt gebracht. De T100 biedt evenals de Nokia de mogelijkheid om polyfone belgeluiden te gebruiken en plaatjes te downloaden. Het enige nadeel van dit toestel is dat het maar slechts 90 tot (in het beste geval) 140 uur op een batterij werkt. Dit zal waarschijnlijk de reden zijn dat Samsung dit toestel standaard met twee batterijen levert. Ondanks zijn kleurenscherm biedt het toestel geen ondersteuning voor mms.

De T100 weegt 97 gram en is met een afmeting van (88x50x21.9 mm) bijna 2 centimeter groter dan de Ladies Phone.

Motorola V60

Motorola breng met de V60 een sober en vooral klein toestel op de markt. De V60 biedt weinig extra's. Wel is het toestel voorzien van een dictafoon. De opslagcapaciteit is drie minuten. Verder kenmerkt het toestel vooral door zijn omvang. Het toestel biedt geen ondersteuning voor mms en het display is zwart/wit. De standby tijd is slechts 76 uur. Nog korter is de maximale spreektijd, deze bedraagt slechts 105 minuten. Dit is de kortste spreektijd in onze beschouwing.

Het toestel meet slecht 87x45x24mm en weegt 109 gram.

Motorola V70

De V70 is op dit ogenblik Motorola's topmodel. Het design onderscheidt zich van de rest door een rond scherm en dat het toestel niet opengeklapt kan worden maar 'opengedraaid' dient te worden. Het toestel kan op één batterij-lading 145 uur standby staan of er kan 190 minuten mee worden gebeld.

Het toestel weegt slechts 83 gram en meet 94 x 38 x 18.3 mm

NEC n21i (i-mode)

De NEC n21i is het toestel dat door de KPN als 'i-mode telefoon' naar buiten word gebracht. De telefoon beschikt over een kleurenscherm en kan volgens het i-mode protocol 'surfen'. Het toestel ondersteund echter geen mms. Wel heeft de telefoon een dictafoon waarmee twintig seconden kan worden opgenomen. Met het toestel kan 150 minuten achtereen worden gebeld. De standby-tijd bedraagt 160 uur.

De i-mode-telefoon weegt 120 gram en meet 102x52x24,7 mm.