De lancering van KPN's tv-dienst was een mijlpaal in de geschiedenis van mobiel tv-kijken. De mogelijkheid om via de mobiele telefoon tv-programma's te bekijken is op zich niet nieuw: dat kan al veel langer via HSDPA, maar KPN is wel de eerste Europese provider die het DVB-H-netwerk klaar heeft voor gebruik.

In april leek de lancering nog onzeker omdat er onvoldoende geschikte toestellen voorhanden waren. De Nokia N93 en de LG U900 die al twee jaar op de markt zijn, schoten blijkbaar tekort. Tijdens de lancering waren de toestellen er wel: de aanwezige media kreeg een Samsung P960 TV mee om de komende dagen te testen of de dienst probleemloos werkt.

Als MobielTV vanaf 5 juni in de winkel ligt kan de consument ook kiezen voor de LG KB620. Die consument zal wel oren hebben naar het aanbod, zo vlak voor het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. Maar in buurland Duitsland beweert mobiele operator Vodafone dat betaalde mobiele televisie via DVB-H nauwelijks kansen heeft. De situatie is daar dan ook drastisch anders.

Mislukking

Vodafone staat niet helemaal onafhankelijk in het debat rond mobiele tv: in Nederland stuurde Vodafone aan de vooravond van de KPN-lancering een persbericht rond, waarin ze stellen dat mobiele tv via het Vodafone 3G-netwerk al 3,5 jaar mogelijk is, een vergelijkbare beeldkwaliteit heeft en veel meer keuze uit toestellen biedt.

Bovendien is bij de oplossing van Vodafone mogelijk om zowel live als achteraf te kijken naar tv-programma's. In Duitsland is de situatie totaal anders: Vodafone heeft vorig jaar samen met T-Mobile en O2 gewerkt aan de opbouw van een DVB-H-netwerk, maar dat mislukte: de benodigde licentie kwam in handen van een concurrerende consortium met de naam Mobile 3.0. Hoofdrolspelers daarin zijn het Burda-concern en Georg von Holtzbrink, uitgever van onder andere Die Zeit en de Tagesspiegel.

De mobiele operators zijn van mening dat mobiele tv zonder hun betrokkenheid zal mislukken en kiezen daarom voor een andere weg: het aloude DVB-T. Een meevaller is dat de eerste mobiele telefoon die DVB-T aankan, sinds een maand beschikbaar is: de LG HB620T.

Gratis tv-kijken

DVB-T heeft als voordeel ten opzichte van DVB-H dat de signalen gratis te ontvangen zijn. De verwerking van DVB-T-signalen kost wel meer processorkracht en dat zorgt ervoor dat de batterij van de mobiele telefoon sneller leeg is, maar de mobiele operators beweren dat de batterijtechnologie inmiddels krachtig genoeg is om DVB-T te kunnen kijken.

T-Mobile en Vodafone bieden de LG HB620T inmiddels aan en ook O2, Debitel en KPN-dochter E-Plus willen de LG gaan aanbieden. Bij Vodafone is bovendien de Gigabyte GSmart T600 verkrijgbaar, een toestel waarmee al sinds maart 2007 mobiele tv te ontvangen is. Ideaal is het niet: de technologie is ouder en het signaal is niet berekend op mobiel gebruik, maar wie dat ene doelpunt niet wil missen functioneert het prima.

Italiaans voetbal

In een interview met de Financial Times Deutschland heeft Vodafone-baas Fritz Joussen gezegd dat er in Duitsland nauwelijks kansen zijn voor mobiele tv volgens de DVB-H-standaard. Joussen ziet überhaupt geen kansen voor betaalde mobiele tv-diensten; hij kiest liever voor gratis, door reclame gefinancierde televisiediensten.

In Italië, het voetbal- en mobieltjesland bij uitstek, is commerciële DVB-H echter al sinds 2006 beschikbaar en dat doet ook meteen de vraag rijzen hoe KPN desondanks het eerste Europese DVB-H-netwerk kan claimen. Via 3 Italia is het sinds juni 2006 mogelijk om via pay-per-view naar bijvoorbeeld voetbalwedstrijden te kijken.

Een abonnement afsluiten is eveneens mogelijk, maar de prijzen die 3 Italia daarvoor al vanaf de lancering hanteerde zijn niet misselijk: 3 euro per dag of 29 euro per maand. Toch meldden zich meteen meer dan 100.000 klanten aan en een jaar later was dat aantal gegroeid naar 600.000. De benodigde toestellen zijn er ook al langer: 3 Italia gebruikte vanaf het begin de LG U900 en de Samsung Stealth.